Gràcia en dades: El comerç

Avui a la secció Gràcia en dades parlem del comerç, allò que omple de vida els carrers i places de Gràcia dia a dia i alhora és un motor de l’activitat econòmica, social i cultural del districte. Avui en dia Gràcia compta amb el 8,2% dels establiments totals de Barcelona, i a més ho fa amb un gran equilibri entre tipologies ven diverses. Actualment Gràcia té 2.880 establiments censats.

El principal sector amb més establiments és el sector de l’alimentació amb un total de 932 establiments, seguit pel calçat i el tèxtil 567 establiments i el parament de la llar amb 395, després tendes com llibreries… La mitjana d’antiguitat dels comerços de Gràcia és de disset anys i tot el districte compta amb 28 associacions d’eixos comercials.

Pel que fa als mercats municipals, Gràcia compta amb 4 espais on hi podem trobar parades de fruites i verdures, carnisseries, xarcuteries, peixateries, menjars preparats i precuinats… El Mercat de la Llibertat va ser construït el 1888 i inaugurat el 1893.

El Mercat de l’Abaceria Central va ser inaugurat el 1892 i reconstruït el 1965, ara afronta la darrera gran reestructuració amb una reforma integral de l’espai. El Mercat de Lesseps el vam poder veure per primer cop el 1975 i el Mercat de la Mare de Déu de l’Estrella va ser obert a la dècada de 1950.

Han estat molts els comerços que s’han fet un nom en les ments de molts graciencs, i que han estat presents durant dècades, botigues que encara avui dia obren la porta cada dia, alguns exemples són la Merceria Novedades oberta el 1927, el 1915 obria la Joieria Baró, Ràpid Coll ho feia el 1924, la Farmàcia Guerra el 1851, Arc Iris 1924, La Bona Herba el 1878 i Pastisseria Verdi el 1915, entre molts altres comerços també amb història que omplen els carrers de Gràcia de vida i de bons productes i serveis. Els vols conèixer? Doncs vine de compres a Gràcia!