Gràcia disposa d’un nou espai d’atenció exclusiu per a dones en situació de sense llar de la mà del Centre Obert HEURA

Fotografia: David Ramon

El Centre Obert HEURA ubicat al Districte de Gràcia i Sant Gervasi és una entitat sense ànim de lucre que treballa des de fa més de vint anys als districtes de Gràcia i Sant Gervasi per acollir i acompanyar a les persones en situació de sense llar. Per aconseguir-ho, ofereix diversos serveis com per exemple el d’higiene personal, també compta amb espais de relació i atenció social. Ara però coincidint amb la jornada del 8 de març de 2020, Dia Internacional de les Dones, el Centre Obert HEURA ha decidit obrir un nou espai de dutxes, rober i serveis d’higiene personal per a dones en situació de sense llar.

L’espai, anomenat «Divendres Lila», esdevindrà un àmbit obert a les necessitats i demandes d’aquestes dones que es troben en situació vulnerable i que, només a Barcelona, representen un 13% de les persones en situació de sense llar segons la informació del Servei d’Inserció Social Medi Obert de l’Ajuntament de Barcelona (s’estimen 329 dones pernoctant al carrer actualment). L’espai estarà obert a partir d’aquest divendres 6 de març, dos dies abans de la celebració del Dia Internacional de les dones, i funcionarà cada divendres, de 16.30  a 19.30 de la tarda.

Radiografia dels usuaris |

La majoria de les persones que utilitzen i que són ateses per HEURA, acostem a tenir el perfil d’un home, tot i que el centre ha constatat l’increment de la demanda de serveis exclusius per a dones en situació de sense llar, col·lectiu que ha augmentat un 60% el seu número en només deu anys a la ciutat de Barcelona. Així doncs les dones, quan han de compartir els mateixos espais d’higiene amb una població majoritàriament masculina, i tenir unes necessitats diferents, se senten incòmodes per manca d’espais d’intimitat. Així doncs motivats per aquestes diferències necessàries entre usuaris, el Centre Obert HEURA funcionarà cada divendres, a partir del 6 de març, i servirà per a oferir una resposta a aquestes dones que pateixen una doble vulnerabilitat a causa de, per un costat, trobar-se en situació d’exclusió residencial, i per l’altre, al fet de ser dones i patir situacions de violència, agressions i maltractaments convivint, sovint, als mateixos espais que els seus agressors. L’entitat espera crear així un espai que creixi, tant en persones ateses com en serveis i atenció ofertes, fet a mida i de forma participativa, comptant amb totes les dones que acudeixin a fer-ne ús.

Usuaris el 2019 |

L’equip de persones que formen part de l’entitat, durant l’any passat van poder atendre 146 persones noves, es van poder oferir 2800 dutxes, 3000 entrepans, i 700 serveis de perruqueria, i es van poder tramitar 170 noves places de menjadors socials i van poder rebre atenció i seguiment social un total de 108 noves persones.