«Gràcia desapareguda» (Editorial Efadós 2019) un viatge per la nostra vila de la mà de Josep Maria Contel.

Portada del llibre editat per Efadós.

Us heu preguntat mai com devia ser el vostre actual entorn quotidià un segle enrere? Cada vegada que passeu pel carrer Ca l’Alegre de Dalt us heu preguntat d’on ve el nom? I què pensareu si us dic que ve de la masia que es trobava a tocar de l’actual plaça Lesseps? Doncs aquestes i altres preguntes tenen resposta al llibre que aquest Sant Jordi ens presenta l’editorial Efadós, titulat «Gràcia desapareguda» després de la bona acollida de l’edició de L’Abans: Recull Gràfic de Gràcia (1869-1976) l’any 2013-14. Aa, gràcies a 175 fotografies, pròleg de Quico Novell i textos de l’historiador Josep Maria Contel, podrem fer-nos una idea de com era Gràcia entre finals del segle XIX i mitjans del segle XX, i copsar com eren els carrers, els comerços, indrets i costums dels graciencs d’aquella època, avui dia desconegut per a molts, transformats amb el pas del temps i que avui ja són història.

Fotografia: AMDG.

A través de fotografies el llibre ens permet sumbergir-nos en una Gràcia molt diferent a la que coneixem avui dia, i que hanat canviant amb el pas de temps, gràcies a la transformació que ha sofert l’àrea de Barcelona. En aquest recull gràfic el lector descobrirà com eren alguns dels carrers, places o racons de la vila, com han anat canviant i com han desaparegut algunes de les festes o celebracions, uns canvis que també han afectat les entitats i el comerç. Si anem més enllà, aquest conjunt d’imatges també dóna informació de com anaven vestides o pentinades les persones en cada època o quin aspecte tenien els carrers abans. Són nombrosos i petits detalls que ens donen cadascuna de les imatges presentades en aquest llibre. Petits detalls que ens mostren la quotidianitat, d’abans però també moments històrics més rellevants com la passejada del rei Alfons XIII pel Carrer Gran, també la proclamació de la Segona República o els fets de la Setmana Tràgica de 1909.

Fotografia: Familia Torras.

Tot aquest recull d’imatges que ens ofereix el llibre ha estat possible gràcies a les aportacions de diverses entitats com l’Arxiu del Districte de Gràcia, que té el fons de l’antic arxiu del Club Excursionista de Gràcia, l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, l’Arxiu Nacional de Catalunya i l’Arxiu de Transports de Barcelona i també a totes les persones que en el seu temps tenien una càmera de fotografia, -que no tenia tothom, com avui dia-, i que van decidir immortalitzar escenes de la vida quotidiana, que ens mostren i ens expliquen com era aquella vila de Gràcia, que forma part de la història però que avui dia podem gaudir gràcies a treballs i llibres com aquests.

Fotografia: Núria Barrillón.

Ca l’Alegre de Dalt |

Era una masia construïda a la zona de la plaça Lesseps el 1688, el 1908 es va enderrocar la meitat de l’edifici per obrir la prolongació del carrer de Pérez Galdós. El 1934 va desaparèixer la capella de la casa i tot i que a la dècada dels anys 40 encara estava en peu, finalment es va enderrocar completament el 1958.

La Cripta |

L’Esglèsia dels Josepts va tenir una cripta al primer terç del segle xx, on va ser enterrat Rafael d’Amat i de Cortada, baró de Maldà (1746-1819). Finalment, amb els esdeveniments que va patir Barcelona al juliol del 1936 la cripta i el cementiri van ser destruïts.