Gràcia als Balcons «Volem generar una estona d’oci col·lectiu»

L’Adrià, la Núria i la Maria. Fotografia: Gràcia als Balcons

Quarta setmana de confinament, i segueixen sorgint iniciatives que tenen com a objectiu la interacció amb el veïnatge i compartir una mica en comunitat aquests dies que ens obliguen a tenir un cert distanciament social. De fet això és el que ens proposa el col·lectiu Gràcia als Balcons i avui des del TOT hem volgut parlar amb els seus impulsors l’Adrià Font, Maria Rovira i Núria Domènech perquè ens expliquin com sorgeix la iniciativa i quina rebuda ha tingut a Gràcia.

Com sorgeix la iniciativa «Gràcia als balcons»?
La iniciativa sorgeix de tres veïns, l’Adrià, la Núria i la Maria, que volem compartir el confinament d’una forma més col·lectiva amb els veïns i veïnes animant a la gent a sortir als balcons, terrasses i finestres. Davant d’un moment d’aïllament intentem crear espais comuns de trobada on generar i reforçar el sentit de comunitat, i sobretot donar-nos suport, especialment a aquella gent que està més sola. Ho fem ni que sigui només per saludar-nos, i veuren’s les cares.

Vau començar concretament a Gran de Gràcia amb Travessera de Gràcia?
Si, a qui és on vivim, i just és un dels punts més neuràlgics del barri.

Però voleu arribar a tota la Vila de Gràcia?
Ens agradaria que tota la vila se sumés a trobar-se als balcons els divendres a les 20.00h. Després dels aplaudiments i els diumenges a la 13:30h.

Què proposeu?
Volem que la gent surti als balcons, terrasses i finestres per trobar-se amb les veïnes i veïns i compartir una estona de música, ballant, jugant, cantant o simplement prenen l’aire. Cada cop que sortim és un petit esdeveniment cultural, no es tracta d’una idea concreta, és simplement el fet d’estar al balcó i compartir moments amb el veïnat on poder-nos arrencar un somriure.

La idea és fer veïnatge des dels balcons i terrasses?
Exacte, fer el que faríem als carrers i places donades les circumstàncies actuals és impossible, però sí que podem generar una estona d’oci col·lectiu i a més, autogestionat.

Com funciona?
Nosaltres convoquem als veïns i veïnes amb uns dies d’antelació i estem oberts a què ens facin propostes per fer-ho més participatiu. Per exemple un dia vam celebrar l’aniversari d’una veïna de Gran de Gràcia des dels balcons, li vam fer un pastís amb espelmes i tot!

Teniu perfil a les xarxes socials?
De moment tenim un perfil d’Instagram: www.instagram.com/gracialsbalcons

Hi ha d’altres iniciatives que també s’assemblen però crec que són en l’àmbit de Barcelona ciutat…
No confondre amb la iniciativa fotogràfica «Des dels balcons»