Fins al 26 de març de 2020 torna a Gràcia una nova edició del Festival Tradicionàrius

Fotografia: Cedida

Torna un any més Festival Tradicionàrius a la Vila de Gràcia, sent un dels primers festivals musicals del calendari. Enguany el cartell ens proposa un programa de quaranta-vuit activitats al voltant de la música folk de manera presencial i a través de les pantalles. Propostes de proximitat, però algunes també d’arriscades que vindran d’arreu. A ritme de vals, el Tradicionàrius estrena la seva primera edició sota la direcció de la Carol Duran i inicia un procés de renovació que s’anirà fent cada vegada més perceptible els pròxims anys.

Els concerts |

Pel que fa als concerts i la música que podrem gaudir en aquesta edició, serà interpretada per formacions que vénen de territoris tan diversos com València, Segovia, Galícia, Astúries, Occitània i les Illes Balears. Al Tradicionàrius 34 sonaran arrels, branques i fruits amb 32 concerts, estrenes absolutes i presentacions de discos i projectes.

Des de València, concretament de Xàtiva podrem gaudir de la música de Pep Guimeno «Botifarra», Biel Majoral, Jaume Arnella per cintar alguns dels noms que representent la part més profunda de la música d’arrel. Els projectes liderats per dones tindran una gran presència durant aquesta edició amb Marala, les occitanes Cocanha, Les Violines que estan d’aniversari, Maria Rodés, Paula Vega i Anna Ferrer (Vega), i els duets de Laura Esparza i Carlos Esteban, i Maria Arnal i Marce Bagés. El to més festiu del festival anirà a càrrec de formacions com Belda i Conjunt Badabadoc, La Coixinera i Joan Garriga, i el Mariatxi Gal·làctic. De Gràcia podrem gaudir de la rumba dels Sabor de Gràcia.

Fotografia: Cedida

Tradicionàrius al Palau I

Una de les novetats d’aquesta edició serà omplir la sala emblemàtica del Palau de la Música Catalana amb dues propostes excepcionals. Per una banda el 14 de març podrem gaudir de la Barcelona Gipsy Balkan Orchestra i el 19 de març serà el torn de Rodrigo Cuevas.

Arran d’escenari I

Per segon any, el Tradicionàrius ofereix un cicle de propostes de proximitat entre músic i públic, concerts que tindran lloc a la platea del CAT. Els artistes que participaran d’aquesta edició seran: el 21 de gener Coloma Bertran, el 25 de febrer Carles Marigó, Manu Sabaté i David Domínguez, l’11 de març serà el torn de la Companyia Minmissíma, i el 25 de març el torn de Pau Benítez, Blai Casals i Manu Sabaté.

Foguerons de Sant Antoni a Gràcia I

Una altra de les dates i propostes imprescindibles del Tradicionàrius són els Foguerons de Sant Antoni a Gràcia. Enguany, la Federació de Foguerons proposa activitats adaptades a la situació sanitària. Des del Tradicionàrius s’oferiran activitats el dijous i un concert el divendres, a més d’una acció digital amb l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona, ja que enguany no es durà a terme el cicle Folk als Mercats. A més el 28 de gener també hi haurà la presentació del Llibre Calendari Folklòric de Mallorca: Tardor.

En Xesco en fa 75 I

Per commemorar que aquest 2021 en Xesco hauria celebrat el seu 75è aniversari. Des del Tradicionàrius es vol recordar la seva figura amb allò que ell sabia fer millor: aconseguir un somriure dels més menuts ballant i cantant plegats. Els responsables d’aconseguir-ho serà Landry el Rumbero el 7 de febrer i La Tresca i la Verdesca amb Txirriquiteula Teatre el 21 de març.

traDDigital, propostes des de casa I

El confinament no va aturar l’activitat del CAT sinó que la va traslladar des de l’espai físic al món digital i va obligar els programadors a repensar moltes coses i a mirar d’accelerar-ne d’altres. En aquest context va néixer la programació traDDigital, la plataforma de continguts folk en línia del Centre Artesà Tradicionàrius. Durant el festival es donarà continuïtat al projecte com a eina de gestió i difusió en xarxa de continguts virtuals. Trobareu tota la informació per les xarxes socials del Tradicionàrius i per la web de traDDigitaltraddigital.tradicionarius.cat

El Tradicionàrius col·labora amb Festival BarnaSants, la Fira Mediterrània de Manresa, el Palau de la Música Catalana, la Federació de Foguerons de Sant Antoni a Gràcia, l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona, l’Escola Superior de Música de Catalunya i el Concurs SONS de la Mediterrània. El Festival manté convenis amb l’Ajuntament de Barcelona – ICUB i el Districte de Gràcia, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Fundació SGAE i la Diputació de Barcelona. A més, treballa amb mitjans de comunicació, institucions musicals i entitats associades que ens donen suport en la difusió per tal d’arribar a tots els públics. El TOT GRÀCIA també s’hi suma com a mitjà col·laborador.