Exposició «L’art de guarnir el carrer» fins al 21 d’agost a l’Envelat de la Festa Major.

Fotografia: David Ramon.

Des de passat dia 20 de juliol i fins al 21 d’agost l’Envelat del Bicentenari acull una exposició comissariada per Josep Maria Contel, que ens mostra des dels inicis els primers guarnits de carrers, creats per enramades fins als ornaments i escenificacions més elaborades anys rere any: el procés de guarniment dels carrers.

Un dels valors que també acompanya avui dia la feina de guarnir els carrers és fer-ho a través d’una col·lectivitat, en la qual veïns i veïnes d’una manera o altre participen en la producció dels elements de guarnit. Uns elements efímers que permeten que els veïns i visitants gaudeixin de la festa.

Les primeres notícies que parlen d’aquests guarniments vénen del 1862, quan es fa referència a les enramades, una ornamentació creada a partir de matolls i brancatges que encaixaven amb diferents classes de flors i es combinaven amb garlandes fetes amb papers de colors.

Però la Festa Major de Gràcia ha anat evolucionant com també ho ha fet la societat, i per tant també les seves
decoracions i guarniments. Així doncs de mica en mica els carrers substitueixen les enramades per altres elements més decoratius i fabricats per l’ocasió, com el del carrer Fraternitat l’any 1892 que es va guarnir a partir de peces d’atrezzo autèntiques, que escenificaven les Guerres Carlines. També cal esmentar els professionals de diversos àmbits necessaris per al procés del guarnit (fusters, pintors, paletes, ferrers) i les més modernes com dissenyadors gràfics, dibuixants, informàtics… Però sobretot el que perdura com el primer dia són els valors: la germanor, la cooperació, el treball en equip… són valors que han perdurat fins al bicentenari.