Exposició “Emocions en Llibertat” al local de Cliclab fins al 28 d’octubre de 2017

Carrer de la Llibertat. Fotografia: F.Gavin. Recuperació i digitalització: Jordi Pablo.

Amb motiu de la celebració del bicentenari de la Festa Major de Gràcia, la Comissió de Festes del carrer de la Llibertat juntament amb Cliclab organitzen l’exposició “Emocions en llibertat”. L’exposició pretén ser un petit homenatge a les persones que any a any i dècada a dècada han fet possible que el carrer de la Llibertat hagi estat i segueixi essent un dels històrics de la Festa Major.

A través d’imatges fotogràfiques i audiovisuals, i gràcies principalment al treball de recuperació i digitalització realitzat pel Jordi Pablo, l’exposició s’endinsarà en la història del carrer de la Llibertat, un dels primers carrers dels quals es tenen notícies de la Festa Major. Hi ha constància de celebracions al voltant de la capella de Sant Roc des de la segona meitat del segle XIX i ja a principis del segle XX es guarnia tot el carrer de punta a punta en tres trams organitzats per tres comissions de festes diferents.

Fotografia: Cedida per la Comissió de Festes del Carrer de la Llibertat.

D’aquesta època podem destacar l’any 1935 en què les tres comissions es van posar d’acord per fer el mateix guarnit, un camp d’aviació. Després de la Guerra, la repressió i l’exili, alguns veïns van reprendre la Festa Major, van ser anys de primers premis iguarnits espectaculars fets per gent amb ofici, paletes, ebenistes i ferrers que vivien o treballaven al mateix carrer, el més artista de tots era el forner. Als anys 70 només feien Festa 5 carrers, entre ells el de la Llibertat. Submergits en plena era de la informació marcada per la tendència a l’aïllament tecnològic i la socialització a través de les xarxes, les comissions de festes són espurnes que mantenen viva l’essència dels carrers o més ben dit, l’essència de les persones. El carrer de la Llibertat és un dels exemples encara vius on les il·lusions, l’esforç, la cooperació, l’amistat, el fet de compartir i els bons moments se sobreposen a les noves tendències…

Actualment el carrer ja porta 19 festes majors seguides i esperem que la història continuï viva per molts anys més! “Emocions en llibertat” no només vol ser un aparador de l’arxiu històric fotogràfic i audiovisual del que han estat les festes del carrer de la Llibertat, sinó que pretén fer un recorregut per les emocions dels seus protagonistes que han fet possible la continuïtat de la celebració fins avui.

Fotografia: Cedida per la Comissió de Festes del Carrer de la Llibertat.

Les festes promouen emocions que aboquen a la vida, a la felicitat, a l’amistat, a l’optimisme, a la confiança, a l’acceptació, a l’autorealització. Per aquest motiu aquesta exposició es realitza al nou espai Cliclab. Un espai que ha obert les portes coincidint amb aquesta exposició i estarà dedicat a fomentar, gestionar i entrenar precisament aquestes emocions. “Emocions en llibertat” serà una exposició viva amb fotografies, audiovisuals, entrevistes, xerrades, jocs, dinàmiques i tallers gratuïts que sorprendran el visitant i faran que es redescobreixin les festes d’una manera diferent, la podreu visitar fins al 28 d’octubre de 2017.

Fotografia: Cedida per la Comissió de Festes del Carrer de la Llibertat.
Fotografia: Cedida per la Comissió de Festes del Carrer de la Llibertat.