Expertes poliamoroses se citen a Barcelona

Del 14 al 16 de noviembre d’enguany, investigadores d’arreu que estudien l’estat actual de la no monogàmia es trobaran a Barcelona durant la 3 edició del Congrés Internacional de No Monogàmies i Intimitats Contemporànies, la cita acadèmica de referència sobre el poliamor. Però concretament què és el poliamor? És alguna cosa més que la barra lliure d’enrotllar-se amb qui vulguis. El prefix poli vol dir en grec molts o diversos, però després ve la paraula amor. Per tant, el poliamor va més enllà del sexe. Consisteix en desitjar o tenir més d’una relació íntima simultàniament amb el ple consentiment i coneixement de les diverses persones involucrades.

Cal un congrés sobre poliamor?

En els darrers anys el concepte de les relacions afectives ha canviat molt. La monogàmia s’ha vist qüestionada per altres maneres d’entendre la relació entre dues (o més) persones. Des de principis del nou mil·leni no és estrany sentir parlar del poliamor al carrer, a les sèries o a les xarxes socials. Se’n parla però no sabem ben bé què és o com dur-ho a terme sense sentir-nos jutjats o incompresos. Davant aquest context, Robin Bauer i Marianne Pieper van organizar el primer congrés sobre el tema a Hamburg, al 2005. Una dècada després, diferents institucions internacionals van organitzar a Lisboa el congrès que avui coneixem i que ara arriba a Barcelona.

I de què parlaran?

Durant els 3 dies de congrés es parlarà de formes contemporànies d’amor i de relacions, de marcs legals, de fronteres, de salut mental, de sexualitat, de sexe kink, de gènere, de racisme i d’un munt d’altres temes. El desig de les organitzadores és acollir un congrés interdisciplinari, acadèmic i activista, que sigui unn espai de trobada per pensar i parlar sobre la nostra emocionalitat personal, política i comunitària.

Després de tant parlar, caldrà però passar a l’acció. La rematada final serà la Mecagoenelamorparty a la Sala Apolo. Una festa performàtica que es qüestiona els formats clàssics de l’amor i que es caga en ell, sobretot quan s’acaba. El sarau està organitzat per CCCHusma i Job Polari i comptarà amb regalets damantis.

Per Marta Molas