Estrena del documental sobre Mercedes Sosa al cinema.

Mercedes Sosa CartellQuan el 2009 va morir la cantant argentina Mercedes Sosa, Amèrica Llatina va perdre una gran veu als escenaris, però sobre tot va perdre una veu valenta en les protestes contra les injustícies. Mercedes Sosa, membre delManifesto del Nuevo Cancionero, va rebre moltes amenaces de mort i es va exiliar a París als anys 80 a causa del règim militar.

Qualsevol moviment de protesta té la seva banda sonora pròpia. La cançó protesta va protagonitzar la reivindicació de la situació política i social dels anys 60 i 70. Ens vénen molts exemples a les oïdes: a Estats Units destaquen Bob Dylan, Joan Baez, Pete Seeger, Woody Guthrie entre d’altres artistes.A França ressonen Édith Piaf, George Brassens o Jacques Brel, per citar-ne alguns. Si pensem en Catalunya i Espanya, Paco Ibáñez, Mikel Laboa, Raimon, Pau Riba, Joan Manuel Serrat o Lluís Llach són alguns dels representants de la reivindicació de la cultura popular i la llengua, oprimits durant la dictadura franquista.

A Amèrica Llatina artistes com Mercedes Sosa, Víctor Jara, Violeta Parra o Pablo Milanés van ser les veus que representaven la bandera de la independència dels pobles llatinoamericans. Però si hi ha alguna veu inconfusible en què se sentien representats molts llatinoamericans, sense cap dubte, va ser la de Mercedes Sosa.

El Documental del Mes presenta una autobiografia a través de la seva pròpia veu. En aquest retrat de Sosa, el director ens mostra al seu fill Fabián explorant el llegat de la seva mare mentre parla amb familiars, amics i companys de professió i visita els llocs més emblemàtics de la seva vida, a la vegada que veiem les entrevistes, actuacions i records més personals.

Al llarg de la història recent, la música ha posat banda sonora a les lluites i els canvis socials. A vegades, oferint esperança, altres, incitant a l’acció i sempre, contribuint a canalitzar un sentiment col·lectiu. Al documental, diversos artistes internacionals com Pablo Milanés, Lleó Gieco, Milton Nascimento, Isabel Parra, Chico Buarque, Fito Páez, Charly García o David Byrne donen el seu testimoni sobre la importància de Mercedes Sosa a la història política i musical d’Amèrica Llatina. A Gràcia el podem veure als Cinemes Girona.