Estiu de colors als nostres jardins de Gràcia

Fotografia: David Ramon

Primera va arirbar la primavera que va portar el bon temps, i ara ja a ple estiu són dies indicats per a sortir a gaudir del bon temps i també dels colors que ens ofereix aquesta època de l’any. Per aquest motiu avui des del TOT hem decidit fer un passeig per alguns dels diferents parcs i jardins dels quals podem gaudir a Gràcia. Actualment el districte compte amb nou jardins i dos parcs, entre ells el Parc de la Creueta del Coll amb una aposta per les activitats aquàtiques a la temporada d’estiu i del Parc Güell, a hores d’ara amb un preu d’entrada per accedir al recinte. Esperem que gaudiu llegint-nos com nosaltres ho hem fet passejant pels nostres parcs i jardins.

Iniciem el nostre recorregut pel Parc de la Creueta del Coll: el trobem situat al turó del mateix nom, és un dels espais més grans que trobem a Gràcia per a l’esbarjo, concretament són 1,68 hectàrees de parc inaugurat el 1987. La gran plaça ens dóna la benvinguda igual que el llac artificial que durant l’estiu serveix de piscina als veïns i veïnes del districte per refrescar-se i aguantar millor la calor. El parc a més ens ofereix zones per a infants i també una gran varietat d’obres artístiques d’autors com Eduardo Chillida o Ellsworth Kelly. Baixant del Coll ja entrant a Vallcarca i els Penitents trobem el del Jardí Doctor Comas i Llaberia amb un espai d’esbarjo per als més menuts, i també per a gossos i una taula de pin-pong per aquells que tinguin ganes de fer un partit.

Fotografia: David Ramon

Arribant a la nova avinguda de Vallcarca podem gaudir del recentment inaugurat Jardí d’Esteve Tarrades, un espai de més de 5.700 metres quadrats perfectes per a desconnectar del dia a dia. L’espai es compon de 3.000 metres quadrats de zona verda, dues àrees infantils i un espai d’esbarjo per animals. Més avall hi trobem els Jardins de Manuel Blancafort i Menendez y Pelayo, com podrà veure el visitant una gran part de les zones verdes i dels jardins del districte queda a la part nord del districte, en direcció muntanya. El nostre recorregut ens fa arribar als Jardins del Mestre Balcells, espai ideal per gaudir amb família, i que antigament era el jardí d’una antiga torre, amb una vegetació verda també hi trobem palmeres canàries. Caminant arribem al Camp d’en Grassot i Gràcia Nova, allà entrarem als Jardins de la Sedeta, antiga fàbrica Pujol i Casacuberta, anomenada popularment La Sedeta. Al carrer Sicília 287 trobem l’entrada dels Jardins d’Antoni Puigvert, situats a l’interior d’una illa de cases que dóna al carrer Sicília, Còrsega i Indústria. A l’interior d’aquest espai podem trobar una àrea de jocs infantils i gaudir de la frescor que ens dóna la gespa que conté l’espai. El nom prové del metge i uròleg Antoni Puigverd.

Fotografia: David Ramon

Abans d’acabar el nostre recorregut no podem deixar de passar pels jardins que donen nom a una de les figures més importants de la literatura catalana: els Jardins de Caterina Albert, més coneguda amb el pseudònim de Víctor Català (18691966). Nascuda a L’Escala, va ser novel·lista, narradora, autora teatral i poetessa naturalista. L’accés al recinte el trobem al carrer de Rosselló número 395. Finalment acabarem el nostre recorregut als Jardinets de Salvador Espriu, ubicats a Pg. Gràcia, 118 i que donen la benvinguda a l’entrada de la Vila de Gràcia, on podem trobar una font ornamental d’aigua i també un homenatge a Pompeu Fabra.

Jardins de Salvador Espriu és el nom oficial del primer jardí que ens trobem quan entrem a Gràcia, però tothom els coneix com “els jardinets”. Es van construir el 1929 i són obra de Nicolau Maria Rubió i Tudurí. Durant la inauguració es va instal·lar l’obra la Font de l’Aurora, un grup escultòric situat sobre un estany, obra de Joan Borrell i Nicolau. Altres artistes que també tenen presència a la plaça són Ernest Maragall i Noble, Josep Clarà, i de Frederic Amat.