Espais de barri: La Plaça del Poble Romaní

Plaça del Poble Romaní. Fotografia: David Ramon

Amagada entre els carrers , trobem un espai de tranquil·litat. Trobem la plaça del Poble Romaní. Hi ha places que queden amagades, això d’una banda és sinònim de tranquil·litat, de l’altre poder són molts els veïns que encara no coneixen aquests espais de tranquil·litat enmig del brogit de la gran ciutat. Avui hem visitat la plaça del Poble Romaní, un espai inaugurat el 2013 per retre homenatge a la població gitana resident a Gràcia des de fa més de 200 anys. A Gràcia hi viu la comunitat gitana més nombrosa de tota Barcelona ciutat, lloc on grans artistes van fer néixer la rumba catalana com a so universal, i entre els noms més destacats podem parlar dels graciencs Antonio González «El Pescaílla» o Gato Pérez, argentí d’origen i gracienc d’adopció.

Antiga Fàbrica Vapor Nou |

Els terrenys que ocupa actualment la plaça, alçaven antigament la fàbrica tèxtil Vapor Nou de Francesc Puigmartí. Una fàbrica molt important a l’època en què donava feina a més de vuit-cents treballadors i treballadores, que feien funcionar els vint-i-cinc telers. D’aquell passat fabril i obrer, actualment la plaça conserva la xemeneia cilíndrica i d’obra vista.

La seva història ens recorda que l’any 1841 es va voler calar foc i a l’estiu del 1885 es va denunciar l’existència d’un complot per assassinar al seu, com a resultat es van jutjar cinc treballadors, però no es va poder provar res i les penes van ser lleus. La fàbrica va mantenir-se forta fins al maig del 1876 quan un incendi la va destruir totalment.