Es reedita el llibre «Tradicions de Gràcia» de Joan Amades.

tradicionsagraciaLa Coordinadora de Colles de Cultura i el Taller d’Història de Gràcia s’han adherit al 150è aniversari del naixement de Joan Amades amb la reedició del llibre «Tradicions de Gràcia». 

Es tracta d’una obra que va ser editada per primera vegada el 1950 per commemorar el centenari de la declaració de la independència de la Vila de Gràcia. Tot i això el llibre és un recull d’articles que el folklorista va anar publicant a la dècada de 1930 a la revista ‘Mai enrere’ del Club Excursionista de Gràcia.

Els articles tracten de temes molt variats que expliquen costums i tradicions de l’antiga vila que, en el moment de la publicació, ja gairebé havien desaparegut. N’hi ha gairebé una vintena i parlen de costums ja perduts com ara les serenates, fer esquellots o cantar caramelles; els darrers vestigis de la pagesia; antics oficis com ara els drapaires, els misteires, teixidors… També hi ha un bon recull de refranys, de literatura de canya i cordill, coreografies de balls i relats sobre la festa major. Un dels relats més singulars és quan explica el que suposava el viatge entre Barcelona i Gràcia que es feia amb tartana.

La reedició de ‘Tradicions de Gràcia’ intenta ser el més fidel possible a l’original, tant per la grafia com pel paper. Es va presentar el passat 21 d’abril a la Violeta de Gràcia i compta amb una introducció feta per l’historiador Josep Maria Contel. Se n’ha fet una tirada de 500 unitats i es poden comprar a la Violeta de Gràcia per 10 euros.