Es presenta el llibre «Carrer Llibertat: 150 anys de guarnit»

Fotografia: Josep Mª Contel / Natàlia Galbán

Aquest passat dijous 29 de juliol de 2021, al Centre Cultural La Violeta de Gràcia, La Comissió de Festes del carrer Llibertat va presentar del llibre del seu 150è aniversari. L’acte va ser inaugurat per Sicus Carbonell, cantant de Sabor de Gràcia, que va interpretar la cançó sobre la Festa Major de Gràcia que van estrenar ara fa un any. A continuació, Toni Mañané, un dels coautors del llibre, va iniciar la presentació i va donar pas a Amadeu Carbó, folklorista i gestor cultural, encarregat del pròleg. Carbó es va referir a la generositat dels autors del llibre, que han dedicat temps i esforç a la investigació, obrint portes a noves línies que s’hauran de seguir explorant. Ha destacat també la qualitat de les referències del text. Tot seguit, Toni Mañané va fer un breu repàs pels onze primers capítols del llibre, explicant algun dels fets més rellevants que s’hi poden trobar i llegint alguns fragments per a traslladar el contingut de l’obra al públic assistent. Més endavant, Ferran Pons va fer referència als deu últims capítols del llibre i va destacar la importància de recuperar la memòria i posar-la en ordre, per tal que no acabi marxant quan se’n van les persones.

L’acte el va tancar Ferran Mascarell, president del Districte de Gràcia, qui va reconèixer que haver estat regidor de Gràcia ha estat l’experiència més grata de la seva carrera política, doncs «Gràcia i els seus carrers són la millor expressió de la condició humana».

El llibre |

«Carrer Llibertat: 150 anys de guarnit» és un llibre que ha estat escrit per Ferran Pons i Toni Mañané. El llibre a través de les seves pàgines fa un recorregut pels cent cinquanta anys de guarnit de
l’entitat i consta de vint-i-un capítols estructurats en dues parts, en els quals es repassa tant la història i fets de la Vila en general com del carrer Llibertat en particular, fixant la mirada en diferents temes que han anat canviant amb el pas del temps: el transport públic, la visió de gènere, els materials dels guarnits, etc.

El guarnit |

Així doncs aprofitant l’efemèride de l’aniversari els veïns i veïnes del carrer de la Llibertat han decidit un guarnit que serveixi per fer un recorregut pels seus cent cinquanta anys d’història, sota el títol «1871: Llibertat enramada». En aquest guarnit s’hi podrà veure la tècnica antiga de l’enramada a través d’una transició de diferents materials: del més natural al sintètic.