Espais de barri: Plaça del Nord

Fotografia: David Ramon

Amagada i tocant la part nord de la Vila de Gràcia, trobem aquesta plaça que al llarg dels anys ha tingut diversos noms, avui ens plnatem a la plaça del Nord.  Tan si veniu del nord, com del sud, en aquesta plaça hi trobareu l’espai ideal per a aturar-se una bona estona i gaudir de la frescor dels seus arbres i de la zona infantil per a les famílies. La plaça tot i les seves diverses reformes, l’última l’any 2000, segueix conservant l’encant de les clàssiques places de poble. 

La part de gaudir de la fresca està pavimentada mentre que la part infantil conserva el sorral. A més, podem veure encara una font en una columna dòrica on hi ha un relleu de l’antic escut de la vila, quan era un poble independent de Barcelona. Al llarg dels anys com moltes places ha tingut diversos noms. Durant el període de la Guerra Civil va portar el nom de Joan Fusté que va ser un reconegut militant d’Estat Català.

Plaça del Nord, els orígens |

La plaça del Nord també és coneguda per tenir-hi la seu els Lluïsos de Gràcia i l’Escola La Salle de Gràcia. Els terrenys actuals de la plaça eren propietat de Ramon Martí i Pau Vilaregut que pels volts de l’any 1851 van decidir contractar els serveis de l’arquitecte i urbanista Antoni Rovira i Trias per tal d’urbanitzar la plaça.