Entrevistem a Craen, el primer centre especialitzat en relacions poliamoroses i sexualitats alternatives, situat a Gràcia.

En Marc Pitarch és psicòleg i la Irune Quevedo, terapeuta humanista, i plegats, són membres i creadors de Craen, un servei d’acompanyament terapèutic especialitzat en relacions no convencionals i sexualitats alternatives. El Marc va estudiar psicologia i es va especialitzar en autisme infantil fins que fa un any va voler donar un gir a la seva carrera. La Irune es va formar com a doula, acompanyant a les mares i les famílies en l’embaràs, part i postpart dels nous nadons. Els dos s’han format com a terapeutes humanistes basats en les ensenyances de Carl Rogers. Aquesta tardor ja portaran més de mig anys treballant en el projecte de Craen, acompanyant els processos de persones que els visiten, ja sigui de forma individual, en parella o grupal.

Marta Molas: En quin moment entreu en el món de les relacions no convencionals?
Irune: A nivell personal, porto molts anys vivint les meves relacions de forma no monògama i el Marc actualment també entén les seves relacions d’aquesta manera.

MM: Com se us acut dedicar-vos al món de la teràpia per aquest tipus de relacions?
Marc: Fa un any parlàvem de la dificultat de trobar un terapeuta que tingui coneixements d’altres tipus de relacions no normatives, i de com ens agradaria aportar la nostra mirada professional i la nostra experiència personal en acompanyar processos relacionats amb aquest tipus de relacions, que de vegades són molt particulars i propis. Acompanyar processos com la gestió de la gelosia, l’autonomia, la presa de decisions, les cures, etc.

MM: Sou terapeutes de relacions no convencionals i de persones poliamoroses. Però ho practiqueu vosaltres també?
I: Sí, els dos tenim relacions no monògames a la nostra vida personal, la qual cosa creiem que ens ajuda a empatitzar i entendre els nostres clients i els seus processos.

MM: Perquè vau situar la vostra consulta a Gràcia? És un bon barri, hi ha moltes persones que practiquen el poliamor?
M: La Irune va viure molts anys a Gràcia i és un barri que la té enamorada, a més, és molt cèntric i fàcilment accessible. La no monogàmia encara és cosa de minories, nosaltres encara no hem detectat cap barri amb més persones poliamorores que d’altres.

MM: En quina situació creieu que es troba el poliamor avui a Catalunya, Espanya i a nivell mundial?
I: Les no monogàmies, tal i com les entenem avui dia, encara són molt recents a Espanya. A Catalunya hi ha una gran comunitat poliamorosa que cada cop va creixent més, cada cop més persones s’interessen per altres formes de relacionar-se, i per habilitats de comunicació, escolta i empatia que són aplicables a qualsevol tipus de relació, romàntica o no, tot i que encara no estem al nivell d’experiència d’altres països com els Estats Units.

Per Marta Molas damantis Gràcia.