ENTREVISTA: Maria Soler Bru «Des del mercat s’organitzen ativitats per tal d’animar que els clients vinguin al mercat»

Fotografia: David Ramon

Aquest any 2019 que acabem, el Mercat de la Llibertat ha celebrat els seus primers 10 anys de la nova etapa des de la remodelació de les instal·lacions. El Mercat de la Llibertat es va construïr el 1888 sota la direcció arquitectònica de Miquel Pascual i va obrir les seves portes finalment l’any 1893. Entre els anys 2007 i 2009 es va dur a terme la remodelació del vell mercat amb la creació de l’aparcament subterrani per a les mercaderies, espais per a la recollida selectiva dels residus, i un nou sistema de climatització per fer les compres més agradables als clients. Avui fem balanç d’aquests deu anys amb Maria Soler Bru de l’Associació de Venedors del Mercat de la Llibertat.

Enguany se celebren els 10 anys de la remodelació del nou Mercat de la Llibertat…
Doncs d’aquests deu anys la valoració és positiva i de fet l’afluència de clients és bona, tot i els temps de crisis ens anem mantenint. També cal destacar que des del mercat s’organitzen forces activitats per tal d’animar que els veïns i els clients en general vinguin al mercat.

Així doncs, esteu contents d’aquesta nova etapa en comparació amb el mercat vell?
Doncs sí, hi ha una gran diferència: en el seu moment era una necessitat, ara les parades estan totes obertes mentre que abans n’hi havia que estaven tancades, els passadissos eren estrets i ara són molt més amples, o sigui que tot el canvi ha estat molt positiu per al mercat.

En tot aquest temps el client el comprador ha anat variant i ha canviat?
En general el nostre client segueix sent la gent del barri, però també és cert que vénen força turistes, i normalment quan passen pel mercat acaben comprant productes a les botigues, creiem que com que el mercat està dins de la ruta de diferents elements modernistes que visiten com per exemple el Parc Güell doncs abans d’arribar-hi passen pel mercat.

Com s’ha anat adaptant el Mercat de la Llibertat durant aquesta primera època? Per exemple l’ampliació d’obertura al públic… abans no obria cada tarda?
Doncs sí, per exemple els horaris han evolucionat i de fet ara mateix obrim cada dia des de les vuit del matí fins a dos quarts de nou de vespre de dilluns a divendres i els dissabtes també obrim a les vuit i estem oberts fins a les tres de la tarda. Al final dones al client de poder venir quan vulgui si en algun moment del dia necessita alguna cosa.

Quins són els serveis destacats que ofereix actualment el Mercat?
El servei que millor funciona o té més demanda és el del servei a domicili. També és important el servei de pàrquing per aquells clients que vinguin amb el seu vehicle a comprar, i sobretot el servei que donen les xarxes socials per tenir un contacte més directe amb el client i alhora estigui informat de les diferents activitats que es porten a terme a dins del mercat.

Què diríeu que fa del Mercat de la Llibertat un espai diferent per al client?
Crec que l’horari d’obertura que no tothom dóna, així com la bona qualitat del producte.

Fotografia: David Ramon

Durant aquest any heu anat organitzant diverses activitats per a celebrar aquesta primera dècada, fins quan teniu previst que el mercat continuï amb activitats?
També cal destacar que el Mercat de la Lliberta cada any anem organitzant diferents activitats, enguany és una mica especial perquè hi ha l’aniversari, però sempre hem anat organitzant actes per exemple pel Carnestoltes, els dissabtes també fem activitats infantils però aquest any a més a més també hem regalat diverses «targetes client» valorades amb un import de 50 euros cada mes i per Nadal regalarem targetes de 100 euros. I també queda pendent la festa d’aniversari que fa uns mesos es va anul·lar i si segurament ja la farem a partir de l’any vinent.

I ara com encareu la campanya de Nadal? És un dels moments més importants per als venedors?
Doncs la veritat és que sí, és l’època de l’any en què es treballa més. Ho notem i ho comprovem nosaltres mateixos que per aquestes èpoques es ven més.

I personalment què significa per a vostè treballar al mercat?
Doncs la veritat és que els meus pares ja hi treballaven i sempre he tingut relació amb ell i m’agrada l’ambient, per la gent, el contacte amb la gent i el client, al final acabes coneixent als teus clients, al final tens un tracte més de tu a tu, ja que coneixes a la clientela més a fons i per tant saps els seus gustos i les seves preferències. Al final són com una família perquè els coneixes de molts anys, de fet la meva àvia ja hi treballava i després la meva mare també i ara jo, podem dir que som gent de mercat.

Imagino que treballar al mercat també significa aixecar-se ben d’hora al matí?
Doncs sí, nosaltres arribem a la botiga al voltant de les set del matí per poder-ho tenir tot preparat cap a les vuit del matí, que és quan comencen a venir els clients.

Text i fotografia: David Ramon.