ENTREVISTA | Josep Porta «És un acte social anar a veure el pessebre».

Avui des del TOT immersos en època nadalenca volem parlar dels pessebres, un dels elements decoratius més tradicionals d’aquestes festes, que tant agraden a petits i grans. A banda dels pessebres tradicionals de molsa també trobem els Diorames, i segur que us sona, ja que des de fa molts anys l’Associació de Pessebristes de Barcelona, cada any ens regalada una mostra de diorames nova a l’església de Betlem, de les Rambles de Barcelona. Avui parlem amb Josep Porta president d’una entitat que fa més de 150 anys que aposta per la cultura i la tradició, amb ell parlem sobre les activitats de l’entitat, sobre les diferències d’un pessebre i un diorama i el que és més important, per poder gaudir d’un bon pessebre per nadal, és necessari treballar-hi tot l’any.

Fotografia: Associació Pessebristes de Barcelona

L’Associació de Pessebristes de Barcelona compta amb més de 150 anys d’història…
De fet som l’associació més antiga, els inicis es remunten als avantpassats, dels senyors de Barcelona de cases benestants que van decidir crear una associació de pessebristes, tot i que cal remarcar que ja n’hi havia hagut una altra abans, ja que a l’edició del Diari de Barcelona on surt la notícia, s’hi comenta que es crea a estil d’unes que ja existien anteriorment. Penseu que en aquella època, el pessebre era molt diferent dels d’avui dia, llavors s’encenien amb llums d’oli, i unes llànties petites que s’introduïen dins del pessebre, que s’havien d’encendre i que suposaven una feinada important. Era un acte social anar a veure el pessebre, s’hi feien ressenyes als diaris… els nois, aprofitaven per pujar a casa de les noies d’una manera informal. Entre els noms destacats podem parlar d’en Josep Oriol Mestres i Esplugas que també va ser l’arquitecte de la façana de la Catedral.

Una de les activitats més populars, és la tradicional mostra de Diorames que podem contemplar cada any a l’església de Betlem…
Exacte, de fet ja porta de més de cent anys fent-se aquesta mostra, tot va sorgir perquè un soci de l’entitat va descobrir la manera de fer el diorama, treballant la perspectiva, treballant el guix en comptes de no només utilitzar el suro, tota la tècnica amb el pas dels anys va anar evolucionant fins a convertir-se en la tècnica de l’Escola de Barcelona coneguda arreu del món. Diríem que els trets bàsics són que el diorama contempla una sola escena, sigui el naixement, l’anunciació, l’adoració dels Reis, buscant posada, per tant tenim una sola escena vista frontalment dins d’una caixa com si fos un escenari i amb una perspectiva forçada que dóna com a resultat que l’espai es multipliqui.

De fet al llarg de la història hi han hagut diverses aturades de l’exposició i espais?
Des de l’any 1921 s’han anat fent exposicions, l’any 1939 es torna a engegar, i els diferents espais han estat situats a la Plaça de Madrid, i al Carrer Rivadeneyra: a l’església de Betlem que potser és la més popular, després també vam tenir una exposició permanent a l’església de Sant Jaume al carrer Ferran, i en l’actualitat tenim l’exposició temporal de Betlem, a la del carrer Lladó que és la seu de l’Associació, aixi com també podem trobar, l’exposició permanent al Monestir de Pedralbes, que a més per les dates nadalenques s’amplia amb dos grans diorames que només estan exposats des de Santa Llúcia fins a la candelera, i enguany amb un acord que hem arribat amb l’Ajuntament en farem un de grans dimensions als porxos del Museu Marès.

Fotografia: Associació Pessebristes de Barcelona

Segurament molts lectors, veuen el treball realitzat pels pessebristes aquestes dates, però la feina hi és durant tot l’any?
Si clar, nosaltres treballem durant tot l’any, el pessebre es comença a pensar moltes vegades quan ja estàs acabant el d’enguany. Després de la idea que tens al cap, hi ha qui la dibuixa, o la realitza directament…  També has de saber quines figueres hi posaràs, i sobre aquestes decidiràs quin tipus d’escena faràs, o si en necessites d’algunes d’especials i per tant les has d’encarregar, i tenint to això clar a partir d’aquí comences a dissenyar el pessebre que vols fer. 

A més però l’entitat també fa altres activitats com els cursos, tallers… Sí, exacte.
Fem cursos de coneixement de materials, d’iniciació al pessebre i al diorama, penseu que el món avança de manera molt ràpida i abans només treballabem amb argila i guix; i avui dia tenim porexpans, escumes de poliuretà, és a dir, un gran ventall de productes i a nivell de llums. Avui dia amb el let s’esta convertin amb el rei perque et dóna moltes facilitats i moltes hores de duració i de llum i amb poca escalfor.

Clar l’escalfor és un tema important…
Si clar, abans havies de col·laborar-hi una bombeta de 220 però que treballes a 125 i d’aquesta manera no s’esclafés tant i per tant les hores de vida de la bombeta fossin molt més altes, sempre has anat fent invents però ara el Let ha solucionat molts problemes d’abans.

Les dates de l’exposició?
Mireu, normalment sempre s’inaugurava per Santa Llúcia, que era la data oficial per dir-ho, però com que cada vegada el Nadal s’avança una mica més, la Fira s’inaugurarà el 24 de novembre igual que els diorames del Museu Marès igual que a Betlem i a Pedralbes s’obrirà per Santa Llúcia, tot i que sempre tenim obert fins a la Candelera, perquè els altres pessebristes també puguin visitar les mostres d’altres entitats.