ENTREVISTA Carrer Llibertat 1r Premi del concurs de guarnits 2018 “Gent que no és del barri però que té vacances també s’hi apunten uns dies a ajudar-te”

Fotografia: David Ramon. Marta Tudela i la Teresa Farran de la Comissió de Festes del carrer de Llibertat

L’any passat 2018 el Carrer Llibertat va guanyar el concurs de carrers guarnits amb una granja on hi podríem trobar ànecs, porcs, la masia, una roda de molí… en definitiva tot el que és necessari per transportanr-nos en una postal del paisatge més rural. Aquest any els responsables del guarnit han treballat de valent per tenir-ho tot enllestit pel dia 15 d’agost. Avui al TOT hem conversat una estona amb Marta Tudela i la Teresa Farran de la Comissió de Festes del carrer de Llibertat, perquè ens expliquin quin és el procés de realització d’un guarnit, des de la idea inicial fins al final.

L’any passat vau guanyar el primer premi del concurs de guarnits de la festa major 2018, satisfets?
Doncs sí, moltíssim. Realment no ens ho esperàvem perquè pensàvem que potser la falta d’un sostre ple i amb molt de treball, no t’ho feia pensar, i per aquesta raó va ser molt gratificant que hi hagués un premi a la minuciositat, al detall, a les coses ben fetes, que realment és com ens agrada treballar, clar en el nostre cas de l’any passat en ser la vida al camp, la idea principal és que es respirés, que es veiés el cel, on els colors càlids i els groguencs eren els que dominaven, per tant en el nostre cas no podíem tapar el sostre, i tot plegat va tenir la seva recompensa.

Fotografia: David Ramon

Com va sorgir la idea del guarnit “Sons Rurals”?
Doncs vam proposar diversos temes i un d’ells va ser aquest, després es fa una primera tria, i finalment entre quatre o cinc s’acaba votant el que realment es durà a terme després de presentar un projecte ben detallat de com ha de ser el guarnit i tots els elements que el configuren, i en aquest cas l’any passat doncs va guanyar la idea de convertir el carrer en una granja al camp.

Quan comenceu a treballar i amb quin calendari funcioneu?
Doncs sí, després de la festa es desconnecta uns dies, i a partir de setembre és moment per començar a pensar temàtiques per a l’any següent i a l’octubre en el nostre cas es van començar a presentar les propostes i ja a fer les primeres tries, i a primers de novembre de l’any passat per exemple ja sabíem quin era el tema i el guarnit per aquest 2019. A partir d’aquí ja et poses a veure amb quins materials vols treballar, si volem innovar amb materials nous, per això busquem la innovació a través de materials reciclats, també fer una crida als veïns i veïnes perquè participin aportin materials diversos com garrafes d’aigua, i que se sentin partícips de la festa, i alhora és una manera de conèixer a la gent del barri.

Quanta gent forma actualment l’entitat, per a poder tirar endavant la festa?
O també hi ha gent que us veu treballar i a partir d’aquí s’hi apunta? Doncs sí que passa força sovint, que els veïns passen pel carrer quan ja estem treballant i veuen que hi ha molt bon ambient, pregunten què fem? veuen el rètol de l’any passat i recorden el tema de la granja i llavors xerres i uns et diuen que els agradaria fer-se socis, d’altres poder ajudar, fins i tot gent que no és del barri però que té vacances també s’hi apunten uns dies a ajudar-te. I també els propietaris dels comerços del voltant que també ens ajuden. La veritat és que crida molt l’atenció treballar al carrer o dinar després de la feina feta i això fa que la gent del barri s’interessi pel que fem.

Com obteniu el pressupost per a poder tirar endavant el projecte del guarnit?
Doncs amb les amb les quotes dels socis, amb comerciants del voltant que col·laboren i ens ajuden, però on recollim més diners per a poder tur a terme la festa major, és fent activitats al llarg de l’any com calçotades o activitats diverses, i també cal esmentar que la Fundació Festa Major també hi ajuda, i això ens proporciona poder pagar el després del local, per poder comprar material. I després pel tema de material, comerços que et diuen que tenen capses de cartó per donar-te-les i si les vols. O fins i tot els treballadors de Barcelona neta, que ens informen si han vist en algun punt palets, mobles o materials que saben que ens poden interessar per a la construcció del guarnit.

Fotografia: David Ramon