KUBIK: Als inicis ens anomenàvem «espai transdisciplinar», ja que no existia la paraula «Coworking». Vam inventar el concepte abans que existís el seu propi nom».

El dilluns 23 de gener de 2017 Kubik el Coworking amb més història de Gràcia i el primer de Barcelona, complirà vint-i-dos anys des de la seva obertura el 1994. Per aquest motiu ho celebraran amb una festa molt especial. Des del TOT, hem volgut parlar amb els seus responsables i socis, Miquel Lacasta, Javier Creus, Carmen Santana, i Jessica López gestora i actual responsable de comunicació, per explicar-nos els seus serveis, la seva filosofia i els seus principis com a espai de treball, que han mantingut fins al dia d’avui, veient com creixen els projectes que habitaven l’edifici del carrer Luís Antúñez 6 de Gràcia. Si voleu contactar amb ells, ho podeu fer a través del web que acaben d’estrenar aquest 2017.

Fotografia: Kubik.

Fa 22 anys que Kubik dinamitza Gràcia com a laboratori d’idees?
Efectivament, l’any 1994 vam començar al nº6 de Luis Antúnez, a la tercera planta, en un racó. Al carrer no hi havia comerços, ni hi passava gaire gent. De mica en mica, al mateix temps que Kubik s’anava fent gran, el carrer també s’anava animant. Entre la Carmen Santana, la Marta Borbonet, el Javier Creus i el Miquel Lacasta vam anar creant una filosofia de feina, de com treballar i com relacionar-nos. Són els principis de Kubik que, d’alguna manera, resumeixen el codi genètic d’un espai de coworking: la vida com a premissa, la innovació com a estratègia, la tecnologia com a oportunitat, la complexitat com a repte i la col·laboració com a dinàmica. Val a dir que aquest principis els vam crear quan encara no existia ni Google, ni mòbils, i Internet encara estava per socialitzar-se.

Des d’aquell llunyà 1994 han canviat molt les coses, sobretot pel que fa a la idea de coworking.
Ja ho pots ben dir!. Ens anomenàvem «espai transdisciplinar», ja que no existia la paraula «coworking». Es podria dir que vam inventar el concepte abans que existís el seu propi nom. El primer espai de coworking ‘oficial’ va sorgir a Sant Francisco al 2005 de la mà de Brad Neuberg. Des de llavors, el concepte i l’experiència de treballar conjuntament han evolucionat de manera imparable i realment inimaginable quan nosaltres vam obrir les portes de Kubik. Avui, els edificis d’oficines són quelcom obsolets. Empreses i perfils professionals que, tradicionalment, s’instal·laven en despatxos privats, cerquen ara coworkings on poder enriquir-se del talent i la innovació que aquests ecosistemes generen. El significat de ‘coworking’ ha passat d’ésser entès com a ‘espai de treball compartit’ en el sentit més estricte a convertir-se en una ‘comunitat’. El més important no és el lloc físic, sinó les persones que hi conviuen i co-treballen, així com els serveis i oportunitats que t’ofereixen aquests ecosistemes i que, òbviament, traspassen el simple ‘lloguer d’espai’.

Quins van ser els models a tenir en compte a l’hora de posar en marxa el projecte?
No existien referències! Com a mínim, conegudes, per raons òbvies. Vam començar a pensar com seria el treball en un món connectat: quines necessitats tindrien les persones que volen crear una empresa o desenvolupar la seva activitat professional en un entorn nutritiu. Ens vam inspirar en el model i principis operatius de les xarxes de distribució, la filosofia de gestió cooperativa d’una incubadora d’empreses i una manera d’entendre el teixit productiu des d’una visió ecosistemàtica. Sempre hem cregut en la idea d’ecosistema 🙂

Quina seria la filosofia o els principis bàsics a l’hora de crear aquest ecosistema de treball?
La vida com a premissa, la innovació com a estratègia, la tecnologia com a oportunitat, la complexitat com a repte i la col·laboració com a dinàmica. Amb una doble dinàmica: competència cap enfora: cada grup/professional és autònom, té els seus clients, estratègies i relacions. Competeix amb el seu mercat. Cooperació cap endins: relacions entre les empreses, professionals i organitzacions basades en el principi de la cooperació: aliances temporals formals; sinèrgies informals on compartir coneixements, experiències i habilitats.

Fotografia: Kubik.

Com a premisses parleu de la interdependència i de crear un projecte comú en un espai comú, el que ara en diríem crear comunitat?
En essència podríem dir que sí. Una comunitat en un espai de coworking és un conjunt de persones que co-treballen i conviuen en un espai compartit. Per tant, d’una banda, existeix aquest projecte comú que seria el propi espai. On tots tenim els nostres deures i, alhora, també rebem uns serveis i valors que no trobaríem, per exemple, en una biblioteca o en un despatx privat. Com serien per exemple les sinèrgies i les col·laboracions en base a les relacions amb la resta de membres que en formem part. Coneixements, contactes, visibilitat que generen en el propi coworker un sentiment de pertinença i d’identificació amb l’espai i la resta de professionals i que és essencial per a aquesta construcció de comunitat.

Per tant el treball en equip, i no aïllat, com seria sol a casa dóna resultats ben diversos?
I tant! No hi ha color. De fet, més del 90% de les visites que rebem de persones interessades tenen un aspecte en comú: són professionals que treballen des de casa o en una biblioteca i cerquen aquests ecosistemes, per enriquir-se, motivar-se, concentrar-se i aprofitar el temps de manera més productiva; relacionar-se amb altres professionals i obrir-se a noves oportunitats i coneixements. Fins i tot veiem cada vegada més empreses que deixen la seva oficina per instal·lar-se en un coworking. No oblidem que, més que un lloc de treball (com sí seria un despatx o oficina tradicional) és un entorn on es fomenta i potencien les relacions entre els seus membres. Generant iniciatives innovadores que mai sorgirien treballant de manera aïllada (des de casa, en un despatx o en una biblioteca).

Quins casos d’èxit han nascut a l’espai Kubik?
Han passat empreses com Atrapalo, En.Redando, i d’altres que encara continuen creixent amb nosaltres com Ideas for Change o Archikubik. Sigui com sigui, l’èxit més important és saber que el pas per Kubik deixa una empremta en tothom que marxa, que s’endú una altra manerade treballar que acabarà reproduint.

Les noves tecnologies deuen haver canviat molt també la pràctica del dia a dia?
Moltíssim. Tingues en compte que nosaltres vam començar sense mòbils ni connexió a Internet. Les relacions eren 100% físiques i la gestió del dia a dia molt rudimentària. No hi havia Google per consultar ni cercar referències. La irrupció de les noves tecnologies ha suposat un enorme canvi i evolució en el dia a dia d’un espai de coworking i, òbviament, de la convivència i les relacions entre els membres de la comunitat. Una gestió complexa que, des de fa un temps, mirem d’agilitzar i automatitzar mitjançant softwares i recursos específicament dissenyats per gestors de coworking, que et permeten dur el control i organització de tot el que succeeix al teu espai. Això sense oblidar la irrupció del món online. Abans, només podies donar-te a conèixer físicament o a través del mitjans de comunicació tradicionals. Ara, en canvi, tenim al nostre abast el món digital, les xarxes socials, les noves plataformes de difusió específiques per a entorns de coworking… Tota una sèrie de recursos que ens permeten arribar a qualsevol indret del món.

Fotografia: Kubik.

Actualment Kubik ocupa un edifici industrial de 900m2 al vell mig de Gràcia, és un espai privilegiat?
Sí, privilegiat i especial. La seva ubicació és perfecte per la combinació de transports que tenim just al costat (metro, ferrocarrils, autobusos). Un barri on, a més a més, disposes d’una enriquidora oferta gastronòmica, cultural i comercial. Gràcia és un barri històricament artesanal i creatiu. Amb comerços i locals plens de màgia! Val la pena fer-hi un tomb i descobrir-los. Un altre aspecte molt característic també de la zona és la seva sensibilitat per l’ecosostenibilitat. Des de botigues de roba, passant per cafeteries i restaurants… Realment Kubik Barcelona no podria haver escollit un lloc que s’identifiqués més amb la nostra pròpia identitat

Un edifici amb espais ben diferenciats, però que alhora poden crear una dinàmica de relacions entre les persones que formen les empreses establertes?
Kubik disposa d’espais per a diferents perfils i necessitats professionals. D’aquesta manera, la primera planta (que nosaltres anomenem Welcome) està orientada als emprenedors que comencen el seu projecte, freelancers que treballen per compte propi. És un espai compartit obert, amb taules i cadires mòbils. Amb un horari d’accés determinat (Dill-Div, 9.30-18.30h). En canvi, a la segona i tercera planta els espais estan específicament pensats per a equips de treball, start-ups o petites empreses (ja siguin noves o consolidades). I és aquí on juguem amb la privacitat sense perdre aquest caire i sentit de ‘comunitat’. Els espais estan dividits per prestatgeries modulars que adapten l’espai segons les necessitats dels equips, ampliant o reduint les zones segons convingui.
Però tant important són els espais ‘de treball’ com les zones comunes (cuina-menjador, terrassa, sala de descans), on els membres interactuen i generen vincles socials i emocionals que reforcen la comunitat i aquest ecosistema únic propi d’un coworking.

Quin tipus d’empreses i professionals formen la vostra comunitat?
Ens agrada obrir les nostres portes a tot tipus de perfils i àmbits professionals. La nostra comunitat es caracteritza per ser molt pluridisciplinar. Tenim arquitectes, dissenyadors gràfics, desenvolupadors webs i apps, traductors, artesans, projectes d’economia col·laborativa, ONG, empreses de comunicació científica i també cinematogràfica. El més important és que la persona o equip que entri a Kubik se senti ‘com a casa’ des del primer moment. Això per a nosaltres és fonamental. I, després, que s’adapti i respecti les normes de convivència, és clar.

Quin és el vostre model de gestió?
Comptes transparents, creació de comunitat i afavorir els espais de trobada i aprenentatge.

I quins són els serveis que ofereix Kubik?
Els coworkings ofereixen uns serveis tangibles i uns altres (més aviat valors) intangibles: d’una banda, disposem d’un espai de treball moblat, amb connexió a Internet, zones per ‘desconnectar’ i dur a terme reunions o xerrades més informals, cuina-menjador, terrassa, pàrquing de bicis. També disposem d’una sala de reunions que els membres poden utilitzar tant per fer skypes, com formacions, trobades amb clients…
Aquests són els serveis més característics i similars als d’una oficina o despatx tradicional. Però el que realment diferencia un coworking de qualsevol altre tipus d’espai és l’oportunitat professional (i també personal) que t’ofereix el fet de conviure en un entorn emprenedor, col·laboratiu i innovador, on la figura del gestor pren una importància clau com a nexe d’unió entre uns i altres, facilitant les interrelacions i sinèrgies. D’alguna manera, es podria dir que oferim servei d’assessorament a emprenedors que estan començant, que arriben per primera vegada a aquest ecosistema i tenen dubtes o una necessitats concretes. Nosaltres mirem de conèixer el millor possible cadascun dels coworkers de l’espai i, d’aquesta manera, cercar recursos, contactes, formacions que poden ser útils per desenvolupar els seus projectes o idees. Tot això, sense oblidar que també els donem difusió i visibilitat a través de les nostres xarxes socials i la pròpia plataforma web. I una sala d’esdeveniments on poder dur a terme les seves pròpies presentacions, tallers i/o activitats.

Fotografia: Kubik.

Quins projectes de futur hi ha a Kubik?
El 2016 ha estat un punt d’inflexió molt important per a nosaltres. Hem renovat la imatge corporativa, ens hem obert al barri i a la ciutat i, dia a dia, treballem per fer del nostre espai la millor zona de confort creativa per als nostres Kubik coworkers.

I el 2017 es presenta com un any especial: d’una banda, Kubik farà 22 anys aquest mes de gener. Increïble, oi? 😉 I, al contrari del que es podria pensar, ens sentim plens d’energia i motivació per encetar una nova pàgina de la nostra història en un moment de creixement de l’economia i els escosistemes col·laboratius, com són els espais de coworking. Volem convertir-nos en un espai de trobada i de referència per a la cultura, l’emprenedoria i la creativitat que ens envolta i seguir aportant el nostre granet de sorra perquè el talent i les idees emergents tinguin un lloc on desenvolupar-se i madurar, envoltats d’una comunitat que ens ha acompanyat durant tots aquests anys i que, sense cap mena de dubte, són la clau del nostre èxit i la raó de ser per continuar endavant.