Entrevista a Frederic Callís.

FREDERIC CALLIS petita
Frederic Callís Coordinador de Gràcia Solidària.

Avui, amb motiu de la Fira de la Solidaritat, que es farà els dies 13 i 14 de desembre a la Plaça de la Virreina deGràcia, volem parlar amb Frederic Callís, coordinador del col·lectiu Gràcia Solidària, que agurpa una dotzena d’entitats que treballen en l’àmbit de la cooperació internacional. I ho fan tenint la base de projectes al nostre districte, per això parlem amb ell sobre la fira, però també dels projectes que duen a terme les divereses entitats i sobretot les eines per a conscienciar la societat, perquè entre tots podem canviar el món.

Com sorgeix Gràcia Solidària?

Doncs Gràcia Solidària és una plataforma és una marca que va crear l’Ajuntament amb la voluntat d’aglutinar les entitats de cooperació, però sobretot aquelles que es dediquen a la cooperació internacional des de Gràcia. I amb els anys tot plegat ha anat agafant forma i sobretot des del moment que les mateixes entitats s’han fet càrrec de la plataforma i han començat a desenvolupar activitats de difusió i divulgació per donar a conèixer la realitat d’aquestes organitzacions. Heu de pensar que moltes d’aquestes organitzacions tot i ser de Gràcia, en bona part no es coneix la feina que van, la majoria en molts indrets diferents del planeta. Poder el que ha mancat ha estat un treball de comunicació i difusió de la feina feta per aquestes entitats gracienques.

Per tant diríem que els projectes d’aquestes entitats es pensen a Gràcia però estan pensats per a dur-los a terme en diferents països de l’àrea internacional?

í, precisament per això som entitats de cooperació internacional, per posar un exemple n’hi ha que treballen a Tailàndia d’altres treballen al Nepal, o també a la Índia, que és el meu cas, altres entitats també participen en projectes a Palestina, al Tibet amb el tema dels refugiats… Per tant es dóna una cobertura molt important, i cada entitat està especialitzada en un indret determinat. I també destacar que darrerament hi ha alguna entitat que també ha començat a desenvolupar activitats de cooperació en l’àmbit local a Barcelona de manera molt puntual, però a causa de la situació que estem vivint.

El fet que dèiem ara sobre la crisi que estem vivint també a casa nostra, des de Gràcia Solidària s’ha notat un canvi de mentalitat en la ciutadania, alhora d’interessar-se més pels projectes de les entitats?

Mireu, el sector de la cooperació avui dia està considerat com un gran sector econòmic, i a casa nostra a Catalunya té una força molt gran, hi ha un volum d’organitzacions molt elevat. Ara bé el que anomenem la cooperació de prop, la que ens afecta més i que poder la podem veure, però creiem que aquí hi ha prou infraestructures i organitzacions locals que funcionen molt bé que poden fer front aquestes necessitats de suport i ajut.

En canvi la cooperació de lluny, és a dir en aquests indrets del món que queden lluny de Gràcia, creiem que és d’un volum i d’una magnitud, que no és abastable per a la majoria de governs del món. Per tant aquí és on aquestes organitzacions han d’ajudar, perquè de fet si ens posem a parlar de xifres, a nosaltres se’ns escapa una mica tot plegat.

Perquè el problema principal de totes aquestes dades que hem anat recopilant a través de l’experiència i l’ajuda en el lloc, no s’ha sabut transmetre a la població de casa nostra. Avui dia si us hi fixeu, no trobareu cap mitjà de comunicació que tingui una secció específica i de periodicitat regular sobre informació de cooperació internacional. I la llàstima és que només apareixen notícies sobre aquest sector, quan hi ha alguna necessitat puntual, però al dia a dia la societat no n’està informada, dels projectes que es van desenvolupant amb èxit.

Plaça Fira Solidaritat 2014
Fira de la Solidaritat.

Per tant això fa que hi hagi un gran desconeixement d’aquesta realitat, només hem de pensar que en el món hi ha uns mil tres-cents milions de persones són pobres, vol dir que viuen amb menys d’un dòlar al dia, com tampoc ens diuen que cada dia moren 17.000 nens menors de cinc anys… i per causes totalment habitables… I això és una xifra prou important per a dir, que hem de fer-hi alguna cosa al respecte. És a dir, es moren perquè no hi ha l’assistència adient, perquè els medicaments no hi arriben, perquè els serveis de salut no són prou eficients… és a dir temes que es poden resoldre amb l’ajuda de tots i totes.

I per tant la nostra tasca és donar a conèixer les entitats de Gràcia que treballen en aquests projectes i també de les necessitats, perquè fa uns anys es deia que això passava als països del tercer món, però avui en dia ens trobem en països que són potències com l’Índia per exemple és el país amb el nivell de desnutrició infantil més elevant del món, per davant d’Etiòpia i Somàlia, com que aquestes informacions no arriben aquí, nosaltres també hem de fer la tasca de fer-les visibles. I el millor de tot és que després de tants anys treballant, en cooperació internacional et dónes compte que és possible, que és possible canviar el món. I és possible millor les condicions de vida de milers de persones en aquest planeta on hi ha veritables mancances en aquests aspectes.

Quantes entitats formen part de Gràcia Solidària

Doncs actualment som dotze organitzacions i que a banda de dur a terme totes aquestes tasques i projectes, també d’alguna manera defensen un model d’organitzacions amb despeses molt racionals, i d’una proximitat i coneixement dels diversos projectes molt directes i presencials.

Què ens hi trobarem a la Fira de la Solidaritat de la Plaça de la Virreina?

Aquesta fira d’alguna manera és una gran festa. La intenció principal és mostrar la realitat d’aquestes entitats d’una forma festiva i participativa, cada entitat tindrà una carpa on es mostrarà la feina feta, materials divulgatius també trobarem artesania de diversos indrets del món, també trobarem un escenari on al llarg del dia hi haurà diverses actuacions, també hi haurà dos tallers de ball un de swing i un altre de Bollywod, el diumenge per dinar hi haurà una fideuà solidària, també xocolatada, tallers de manualitats, etc.

I de cara al 2015 quins projectes hi ha sobre la taula?

A Gràcia Solidària hem acotat una mica la nostra tasca en la Fira Solidària de Nadal que té lloc els dies 13 i 14 de desembre i després amb el Concurs Fotogràfic. És a dir, tenim una activitat de divulgació com és la fira, i una altra el concurs que és més de prestigi i imatge, que inclou una exposició fotogràfica que farem a la seu del districte i que prèviament serà el resultat del 3r concurs fotogràfic que haurem convocat. Un concurs en l’àmbit internacional que té com a objectiu, mostrar les realitats dels indrets on estan treballant les nostres organitzacions de cooperació.