ENTITATS| Els Lluïsos de Gràcia.

Fotografia: Arxiu Lluïsos de Gràcia.

Parlar dels Lluïsos de Gràcia, és també parlar de la història de Gràcia. L’associació de caire privat i sense ànim de lucre ha tingut la finalitat de ser una entitat sociocultural i esportiva oferint espais de formació en el lleure per a infants i joves i fomentar el creixement personal dels adults.

Si ens remuntem en el temps, tot va començar el dia de Sant Joan de l’any 1851 quan el capellà mataroní Mn. Jaume Alsina va fundar la Pia Unión de Jóvenes Devotos de San Luis Gonzaga. Ho va fer a l’antic convent de les Monges Clarisses de la Divina Providència situat aleshores a l’indret dels actuals carrers Verdi, Biada i Topazi. En aquestes dates l’esperit catòlic era fort en el territori gracienc, però aviat s’hi estendrien també primerenques influències procedents de la Reforma i d’ideologies obreristes, anarcosindicalistes i socialitzants i Mn. Alsina va saber transmetre a la societat del monent les bases d’una sòlida estructura social al servei de la formació íntegre de la joventut des d’una concepció catòlica. Pocs mesos després de la de la creació de la Pia Unión, Alsina es va inspirar en el model dels anomenats gimnasios que, a manera d’ateneus cívico-culturals catòlics, havien florit arreu d’Europa i especialment a l’Alemanya renaixentista. D’aquesta idea naixia el Gimnasio de los Luises. Finalment, el 12 de setembre de 1855 fusionava els objectius de la Pia Unión i del Gimnasio, donant lloc una nova entitat  Corte Angélica de San Luis Gonzaga de Gracia.

Fotografia: Arxiu Lluïsos de Gràcia.

Fins que l’any 1864 el fundador va destinar una bona part del seu patrimoni personal a l’obra de la Corte Angélica i va censar uns terrenys a la recent urbanitzada plaça del Nord on s’hi construiria el primer edifici social de l’entitat. Des d’aquell moment la història dels Lluïsos va quedar lligada per sempre a la plaça del Nord. El 1883 Alsina mort, i diversos noms gestionen l’entitat fins al 1911 que és quan s’enceta l’etapa de: Mn. Alfons Muñoz i Trilla. El 1916 es fundarà oficialment la secció d’Esports i Excursions, i d’atletisme.i ja l’1 d’abril de 1915, havia aparegut el primer número de Nostra Acció, el butlletí de l’entitat. 

El 19 de març de 1929 es constitueix oficialment la secció de Caritat que, abans i després de la guerra civil, desenvoluparà la seva activitat a l’Hospital de Sant Pau, al Sant Llàtzer per a leprosos, a les Germanetes dels Pobres, a Sant Joan de Déu, a les barraques del Carmel o al Cottolengo del Pare Alegre entre d’altres.

Durant els tres anys de guerra, els Lluïsos han de suspendre tota activitat i la seu de la plaça del Nord queda confiscada per Estat Català. Amb l’entrada de les primeres tanquetes italianes pel carrer Gran de Gràcia, el mateix 26 de gener de 1939 alguns socis de la casa –entre ells el que ja era president el 18 de juliol de 1936, l’Antoni Casas i Casajoana—recuperaran de nou la seu per a l’entitat.

Fotografia: Arxiu Lluïsos de Gràcia.

El mateix 1939 s’incorpora com a nou director espiritual Mn. Ricard Penina , Les antigues seccions reprenen, poc a poc, la seva tasca. Les properes dècades es viurà un gran esplendor del teatre a la casa, destacant les representacions nadalenques. El 1945 començen oficialment les activitats de bàsquet, i El 18 de gener de es produeix una autèntica “revolució” a la casa, s’aprova que les dones puguin ser sòcies de l’entitat amb igualtat de drets i deures amb els homes.

La dècada dels 70 serà la de la implicació socio-política de l’entitat que participarà en la majoria de lluites democràtiques tant a nivell de país com a la vila de Gràcia. Els anys 70 portaran també la primera dona presidenta de l’entitat, Tant per la història com per aquesta capacitat permanent de renovar-se i posar-se al dia, l’any 1997 els Lluïsos  van ser reconeguts amb la Creu de Sant Jordi per la Generalitat de Catalunya. En el marc de celebració del 150 aniversari de l’entitat, l’Ajuntament de Barcelona va concedir als Lluïsos la Medalla d’Or de la Ciutat, com a reconeixement de la seva tasca en la formació d’infants i joves.