ENTITATS | Els Castellers de la Vila de Gràcia.

Castellers jugadores Europa 2

Si a Gràcia parlem d’entitats culturals i d’aquelles que porten el nom arreu de la geografia catalana, avui toca parlar dels Castellers de la Vila de Gràcia, la colla castellera que va ser fundada el 1996. La seva primera aparició pública data del febrer del 1997 a la plaça de Sant Jaume de Barcelona. El 4 de maig d’aquell any se’n va fer la presentació oficial, i fou apadrinada pels Castellers de Terrassa, els Castellers de Sants i els Castellers de Sant Andreu de la Barca. Els Castellers de la Vila de Gràcia porten la camisa de color blau marí i disposen d’un local propi d’assaig des del 2012, l’Espai Cultural Albert Musons. Coneguda popularment com Can Musons, la casa de la festa deu el nom a un activista cultural i polític molt conegut al barri.

Els antecedents |

La història va començar a principis dels anys 90 del segle XX, quan un grup de joves de l’Agrupament Escolta de Sant Joan de Gràcia, aficionats als castells, comencen a parlar de la possibilitat de crear una colla castellera. Aquesta idea va començar a prendre cos quan van decidir-se a fer la primera reunió l’octubre de 1996 i començar a fer córrer també les primeres veus. D’aquesta manera es va convocar el primer assaig pel 23 de novembre d’aquell mateix any a la Plaça del Sol, el qual ja va reunir una trentena de persones.

Castellers Europa 5

Dels inicis al dia d’avui |

La presentació oficial al món casteller va ser el 4 de maig de 1997. Apadrinats pels Castellers de Terrassa, els Castellers de Sants i els Castellers de Sant Andreu de la Barca. on ja van descarregar els primers castells de 6. Aquesta primera temporada va ser una època d’alts i baixos importants, però va donar els seus resultats amb la consecució d’un castell de set pisos, el 4 de 7, amb motiu de la Diada el 23 de novembre.

Fins a l’any 2014 els Castellers de la Vila de Gràcia han actuat en 7 ocasions en el Concurs de Castells de Tarragona en les edicions del 2002 fins al 2014. Des de la seva primera participació, el 2002, hi han actuat sempre de manera ininterrompuda. Van quedar tretzens el 2002, catorzens el 2004, setzens el 2006, quinzens el 2008, onzens el 2010, quinzens el 2012 i en un meritori cinquè lloc el 2014. Així doncs, la participació més destacada, amb la cinquena posició, va ser la del 2014, gràcies a una actuació amb el 3 de 9 amb folre, el 4 de 9 amb folre i el 3 de 8 amb l’agulla.

Castellers de Gràcia foto 4d8 Montserrat Torres Muñoz petita

La colla forma part de la Coordinadora de Colles de Cultura de Gràcia i està molt implicada en la vida social de la Vila. Des de l’any 2001 també és l’encarregada de guarnir la plaça de la Vila durant la Festa Major de Gràcia. A més, també hi celebra una actuació que amb els anys ha anat prenent importància i s’ha establert com una tradició: baixar un pilar caminant des del carrer dels Xiquets de Valls fins a la plaça de la Vila.

En els anys següents la colla de Gràcia va anar evolucionant positivament, consolidant-se com a colla de 7, fins que el 6 d’octubre de 2002, amb motiu del XIX Concurs de castells de Tarragona, va carregar el primer 4 de 8 de la seva història després d’haver descarregat, també, el primer 2 de 7 a la ronda anterior. I a la Festa Major de Gràcia de l’any següent, van descarregar el 4 de 8.

El 2010, per la Mercè van carregar el primer 3 de 8 de la seva història. La conquesta del 3 de 8 va significar la confiança necessària perquè la colla tingués com a repertori habitual els castells com el 4 de 8 i el 3 de 8. El 2012 aconsegueixen el primer 5 de 8, carregat per la diada dels Xics de Granollers, i el primer 7 de 8, descarregat a la primera durant la celebració de la seva Diada el novembre.

Les dues temporades següents van significar un salt en la consolidació com a colla de vuit. El 2013 aconsegueixen descarregar per fi el 2 de 8 amb folre i els castells de la gamma alta de vuit més importants: el 5 de 8 (Reus), el 4 de 8 amb l’agulla (Vilafranca), i el pilar de 6, durant la Mercè. L’any 1999 la colla rebre la Medalla d’Honor de Barcelona. I a més, també és membre de les Colles de Cultura Popular de Gràcia.