Enric Sunyol: «Un espectacle per a ser compartit per diferents generacions». Parlem del musical El Rellotger de Gràcia.

L’abril de 2015 es va poder veure la representació de l’obra «El Rellotger de Gràcia», basada en una novel·la de Joan Lafarga i amb la posada en escena amb dramatúrgia d’Enric Sunyol. L’acte es va incloure dins dels actes de commemoració del 150 aniversari del Campanar de Gràcia i més de 1.400 persones van poder gaudir de l’espectacle, gràcies a l’esforç i treball de més de 200 persones integrants de 15 diferents entitats culturals de Gràcia. Ara el mateix Enric Sunyol, porta la versió musical d’aquella obra, amb alguns canvis, i on la música n’és la protagonista. Avui des del TOT parlem amb ell, perquè ens expliqui com serà aquest musical, que podrem veure els dies 29 i 30 de setembre a les 21.00h i 1 d’octubre de 2017 a les 17.30h a la Sala Montseny, carrer Montseny, 39. Podeu saber-ne més o comprar les entrades en aquesta web.

Fotografia: Josep Maria Contel.

Fa dos anys vau gestar l’èxit de «El Rellotger de Gràcia» ho esperàveu?
Com s’acostuma a dir «l’èxit va sorprendre a la mateixa empresa» encara que la tasca de difusió va ser una de les feines mes ben fetes del espectacle i els mitjans de comunicació i vau tenir molt a veure junt amb l’esforç de tots els participants.

Devia ser complicat fer quadrar tants aspectes alhora, i també tanta gent treballant en el projecte?
Quan algú es posa al front d’un espectacle de la magnitud de «El Rellotger de Gràcia», ja es pot imaginar que les dificultats seran moltes: Repartiment molt i molt extens, participació de entitats culturals molt diferents, vestuari, llums, escenografia, vigilància del temut pressupost, contactar amb actrius, actors, tècnics etc.

Vau quedar satisfet?
El resultat va assolir un nivell més que satisfactori amb el reconeixement del públic que creiem va saber valorar la feina que representava conjuntar als quasi 200 intèrprets. La direcció que va patir més d’un estira i arronsa, una vegada passats uns dies de les representacions, es pot dir que varem quedar prou satisfets, encara que se sol dir «tot es pot millorar».

Ara ens proposeu un musical?
Sí, amb tot el que això representa de dificultat afegida al incorporar el delicat mon de la música a un espectacle teatral: cors, músics, solistes, director, partitures etc.

Com sorgeix la idea de crear-lo i adaptar l’obra?
Crec que tot ve del desig de continuïtat del espectacle. Las propostes, des de la seva estrena, han estat molt variades: Representacions al aire lliure, petites gires, convertir «El Rellotger…» amb una sarsuela, una opera…fins arribar a la reconversió en musical sense desvirtuar la idea del autor de la novel·la en Joan Lafarga.

Què ens explica «El Rellotger de Gràcia» per aquells que no la poguessin veure en la primera ocasió?
«El rellotger de Gràcia» original ens situa en el moment (irreal) en el que Gràcia es declarat municipi independent de Barcelona durant els primers anys del segle XXI i Albert Musons es elegit alcalde del nou municipi per una gran majoria dels ciutadans de Gràcia. Unes obres als fonaments de la torre del campanar de la actual plaça de la Vila, descobreixen un manuscrit que signa un tal Oriol Farguell, personatge inventat per l’autor de la novel·la, en el que ens explica com va ser la història del nostre barri des de l’any 1850 fins al 1890, aproximadament. Seguint l’argument que Lafarga ens descriu, assistíem a una barreja de personatges reals i actuals i els imaginats per l’autor que ens donaven una visió històrica i informativa de les moltes coses que han passat a Gràcia durant els darrers 150 anys.

Quins canvis podrà veure el públic?
En aquesta versió no assistirem a les històries mes properes al nostre temps i ens centrarem en la part centenària del segle XIX, tot això embolcallat amb la música pop més coneguda per tots, dels darrers 40 anys… o potser més i tot.

Així, en aquest musical l’argument només s’ha basat en la part històrica…
Sí, exclusivament en la part històrica.

Lluís Velasco ha estat l’encarregat d’adaptar les peces musicals que hi sonen?
Precisament d’ell va néixer la idea de «musicalitzar» «El Rellotger…» en un format de sarsuela primer i en el definitiu de comèdia musical després d’una molt llarga selecció de més de tres cents títols del pop català. A més, ell va racionalitzar la versió teatral a les musiques i lletres de les cançons escollides.

Quines són? Quins artistes podrem escoltar?
Doncs podrem escoltar composicions de gent tan coneguda com Els Pets, Sau, Ribalta, Lluís Llach, Millet i Margarit, entre altres, amb títols com: Bon dia, Els anarquistes, La gallineta, El Cant de la Senyera, Els temps estan canviant, País petit, Tossudament alçats, Fins el final, Més lluny… etc.

Quanta gent i quantes entitats han treballat en aquest nou projecte?
Les entitats responsables de la producció son: Els amics de la sarsuela de Gràcia i Helena teatre, les dues seccions de la Associació Club Helena; unes entitats sense cap ànim de lucre i sense subvencions dignes de tenir en compte.
Respecte a quanta gent ha treballat en el projecte podem dir que entre actors, actrius, cors, cantants solistes, músics, tècnics, escenògraf i vestuari arribem a més del centenar de persones.

Que l’hi diria al públic perquè la veies?
Li diria que no deixi de venir a veure aquest gran espectacle. Un espectacle per a ser compartit per diferents generacions. Avis, pares i fills tindran l’oportunitat de gaudir junts d’una part de la història de Gràcia, amb una nombrosa participació d’intèrprets a l’ escenari.

Senyores i senyors; públic de Gràcia: No deixin de veure El Rellotger de Gràcia. El Musical. Els esperem a la Sala Montseny!

Text: David Ramon.