[EN DIRECTE] Última hora de Comunicats sobre el Coronavirus a Gràcia i Barcelona

Des del TOT GRÀCIA, hem decidit obrir aquest fil titulat «EN DIRECTE» per a informar de forma proporcionada, de tot allò que fa referència amb el Covid19  i que afecti Gràcia i per extensió també a la ciutat de Barcelona. Cada dia a mesura que hi hagi novetats anirem actualitzant aquest fil, amb les darreres aportacions de notícies o comunicats de l’administració local, així com dels Departaments de Sanitat de la Generalitat i d’entitats i col·lectius de Gràcia.

Divendres 09/04/20

17.10 h: 🔴 ATENCIÓ | La Generalitat de Catalunya ajorna el repartiment de màscares a les farmàcies fins al dilluns 20 d’abril de 2020. Per una banda el Govern ho ha acordat així després d’una reunió amb el Col·legi de Farmacèutics. Així doncs a partir de dilluns el Govern ja tindrà 100.000 màscares i que a partir del 20 la xifrà ja serà d’un milió. Aquestes es podran recollir a la farmàcia a través de la targeta sanitària, les màscares que es repartiran seran del tipus FFP2, és a dir que seran reutilitzables.

Per altra banda el Govern espanyol ha informat que a partir del dilluns dia 13 també repartirà màscares a les entrades dels accessos dels diferents serveis de transport públic.

—————————————————————————————-

Dimecres 01/04/20

Suspensió de pagament de les tarifes al transport públic a partir des del dia 2 i fins al 9 de març de 2020.

Metro TMB, FGC i els busos metropolitans d’AMB (Busos TMB i de gestió indirecta) aplicaran el sistema de pista lliure, que implica la necessitat de validar amb un títol per obrir els torns de pas, tot
i que aquesta validació no tingui cap efecte, més enllà del control de l’ocupació. Qualsevol títol permetrà el pas, fins i tot aquells que ja estiguin caducats o esgotats.

Rodalies, per la seva part, establirà el sistema d’obertura de torns per sensors d’aproximació, sense necessitat de validar cap títol. Això vol dir que quan una persona usuària s’apropi a l’accés de
qualsevol estació, les portes s’obriran automàticament, sense necessitat de validar. Aquest sistema també permetrà controlar el volum de demanda.

La tercera opció serà la d’accés amb emissió de bitllet senzill sense cap cost, per la qual optaran els busos de la Direcció General de Transports i Mobilitat i els dels municipis adscrits a l’AMTU. Les persones usuàries accediran al vehicles i els o les conductores emetran un bitllet que en cap cas s’entregarà al passatge, sinó que es guardarà per poder fer un control d’ocupació

—————————————————————————————-

Diumenge 29/03/20

17.50 h: 🔴 ATENCIÓ | Aquest passat dissabte 28 de març de 2020 el president del Govern Espanyol Pedro Sánchez va comparèixer per informar de l’anunci que des del dilluns 30 de març i fins al 9 d’abril que els treballadors de les activitats no essencials, no hauran d’acudir al lloc de feina i per tant o bé es treballen des de casa o quedaran suspeses.

Llistat d’activitats que es poden dur a terme en aquest enllaç.

—————————————————————————————-

Diumenge 22/03/20

13.15 h: 🔴 ATENCIÓ | El president del govern Espanyol Pedro Sánchez ha anunciat als presidents autonòmics pretèn que l'»Estat d’Alarma» s’allargarà quinze dies més, del que estaba previst, fins a mitjans del mes d’abril.

—————————————————————————————-

Dissabte 21/03/20

15.30 h: Per ajudar i facilitar els desplaçaments per part de la ciutadania a partir d’aquest dilluns 23, el Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya posa en marxa el certificat autoresponsable de desplaçament. Podeu saber-ne més i descarregar-lo en aquest enllaç.

—————————————————————————————-

Divendres 20/03/20

16.20 h: L’Institut Barcelona Esports no cobrarà les quotes dels 41 Centres Esportius Municipals a les més de 200.000 persones abonades fins que puguin tornar a obrir.

—————————————————————————————-

Dijous 19/03/20

19.00 h: El Departament d’Educació informa que se suspèn el període de preinscripcions i matriculacions. També queden suspeses les proves d’accés a la universitat.

Les Escoles Bressol de Barcelona i les escoles de música gestionades per l’Ajuntament no cobraran els rebuts a les famílies. La notícia completa en aquest enllaç.

—————————————————————————————-

Dilluns 16/03/20

17.17 h: El Govern Espanyol auncia el tancament de fronteres amb els controls pertinents a partir de les 00.00 hores d’aquesta nit de forma indefinidida fins a noves ordres. Només podràn accedir a l’Estat Espanyol els ciutadans espanyols, i els treballadors fronterers.

—————————————————————————————–

00.00 h: El Mercat de l’Abaceria Informa sobre l’accès al mercat a partir d’aquest dilluns en un COMUNICAT:

«Després de l’experiència viscuda per l’excés d’Aforament el passat dissabte 15 de Març, El Mercat de l’Abaceria pendrem noves mesures per garantir entre tots un procés de compra més auto-regulat.

Dilluns dia 16 de Març, preguem a tots els clientes i clientas que decidiu venir al Mercat, respecteu la norma d’un metre de separació entre persones quan feu cua davant de cada parada.
Junts conseguirem mantenir les normes sanitaries establertes.

A partir del Dimarts 17, el Mercat regularà l’accés a través de les portes de Sant Antoni Ma Claret i Carrer Indústria. La porta central lateral restarà tancada a l’accés extern.

Donarem més informació a través del web i Xarxes socials a mida que anem establint els nous protocols.

Moltes gràcies per la vostra comprensió i col·laboració.

Ànims i esforç, entre tots i totes ens en sortirem segur!»

—————————————————————————————–

Diumenge 15/03/20

18.10 h: El Ministeri de l’Interior ja ha publicat quines són les sancions si no es compleixen els punts que marca el decret d’Estat d’Alarma entre ells que de sortir al carrer sense cap motiu, tot i que fons del Ministeri informen que com que no es tracta d’una situació d’inseguretat sinó de salut, s’aplicaran els criteris de proporcionalitat.

Per a infraccions lleus les sancions poden anar des dels 100 al 600€ i per a les més greus des dels 30.000 i 600.000, ja per accions que posesin en perill la seguratat de la ciutadania a gran escala com per exemple celebrar esdeveniments a l’aire lliure.

—————————————————————————————–

13.52 h: L’Ajuntament de Barcelona decreta els serveis públics essencials per garantir el funcionament de la ciutat i l’atenció a la ciutadania.

Des d’aquest diumenge 15 de març, també com a mesura excepcional i amb l’objectiu compartit de limitar la propagació de la COVID-19, romandran tancats 148 parcs i jardins de la ciutat. A partir d’aquest dilluns s’hi sumaran igualment les fonts ornamentals i restaran tancats també els 27 punts verds de barri de tota la ciutat així com els punts verds de zona. També se suspèn el servei de punts verds mòbils i el servei de recollida de mobles i trastos vells a tota la ciutat.

—————————————————————————————–

13.00 h:  Seguint les instruccions del Departament de Salut, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha pres la següent mesura:

Se suspenen tots els actes de conciliació administrativa laboral prèvia a la jurisdicció social previstos amb citació dins del període comprès entre demà dilluns, 16 de març, i fins a l’aixecament de l’Estat d’Alarma. El servei administratiu corresponent emetrà noves citacions per a la realització dels actes de conciliació a partir de la data de l’aixecament d’aquesta situació d’excepcionalitat.

—————————————————————————————–

Dissabte 14/03/20

21:21: L’ESTAT D’ALARMA significa:

Els ciutadans només podràn circular pels carrers i per les vies públiques per a fer aquestes úniques activitats a partir d’avui.

Adquisicó d’aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat.

Assistir als centres sanitaris.

Desplaçaments per dirigir-se als llocs de feina per a treballar i per tant tornar a la residència on viqui el ciutadà.

Assistir i tenir cura de la gent gran, dels menors i de les persones vulnerables.

Desplaçar-se a entitats financeres.

Per una causa major o una situació de necesitat.

Qualsevol altra activitat similar que estigui justificada.

—————————————————————————————–

21.00 h: Compareixença de Pedro Sánchez en i roda de premsa. Durant els proper 15 dies el Govern d’Espanya serà l’unica autoritat competent en tot el territori nacional d’Espanya.

—————————————————————————————–

20:10 h: Davant l’evolució de la Covid-19 i atesos els advertiments i les pautes i recomanacions que estan fent les autoritats de la Generalitat de Catalunya i de l’Estat, l’AMB, com a titular dels serveis de transport públic metropolità de la metròpolis de Barcelona, redueix al 50%  a partir d’aquesta mateixa nit (dissabte 14 de març) el servei de Nitbus, el bus nocturn de la metròpolis de Barcelona. L’objectiu de l’AMB és reduir la mobilitat de les persones al mínim imprescindible.

El servei de Nitbus compta actualment amb 21 línies diferents i arriba a 18 localitats de la metròpolis de Barcelona.

A partir d’aquesta mateixa nit (dissabte 14 de març), la freqüència de pas del Nitbus passa dels 20 minuts habituals als 40 minuts.

—————————————————————————————–

17.35 h: Darrera actualització dels casos de SARS-Cov-2 a Catalunya. Actualment en les últimes hores dues persones han mort pel el coronavirus, es tractava de dues dones amb patologies prèvies.

Des de l’inici de la pandèmia, han mort a Catalunya un total de 8 persones, tres de les quals relacionades amb el brot d’Igualada.

I del nombre total d’afectats pel coronavirus, 41 persones estan greus.

En  les últimes hores del dia d’avui s’han dignosticat 206 nous positius. Del nombre total d’afectats arreu del país,  65 són professionals sanitaris.

—————————————————————————————–

17.30 h: El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies a petició i  seguint les instruccions del Departament de Salut, el Departament ha pres la desició que a partir de dilluns,16 de març  s’afectuarà el tancament de tots els centres de dia per a gent gran.

——————————————————————————————————————

14.05 h: Segons informa el canal de notícies de  Pel COVID19, avui dissabte el servei de metrobcn finalitzarà a la mitjanit.

——————————————————————————————————————

13.30 h: TMB aplica a les seves xarxes les mesures de prevenció de contagis. Així doncs des d’aquest dissabte 13 de març se suspèn la venda de bitllets a bord dels autobusos, s’habilita la segona porta per pujar-hi i es tanquen les oficines d’atenció presencial.

També com a mesura de prevenció, TMB ha tancat aquesta tarda els Punts d’atenció situats a la xarxa de metro. A partir d’ara,  els serveis d’informació i d’atenció al client es prestaran únicament de manera telefònica i telemàtica.

L’empresa està reforçant els serveis d’higiene i neteja als vehicles i a les instal·lacions per evitar els contagis. Tot i així, d’acord amb el criteri de les autoritats sanitàries, es recomana a les persones més grans de 65 anys, i a qui pateixi malalties cròniques o diverses malalties o bé tingui un estat immunosuprimit, que evitin utilitzar els mitjans de transport públic col·lectiu en la mesura del possible.

——————————————————————————————————————

12:00 h: Protecció Civil ha emès un comunicat explicant que es pot fer exactament i per tant quines són les activitats que en aquests moments estan restringides a tota Catalunya i quines no. Des del TOT GRÀCIA us expliquem quines són. En aquest enllaç hi trobareu les preguntes i respostes.

——————————————————————————————————————

Divendres 13/03/20

19.30 h: El Departament de Salut informa de 190 casos nous de coronavirus SARS-CoV-2 a Catalunya. Del nombre total de casos des de l’inici de la pandèmia, 35 persones estan greus i 6 han mort, tres de les quals relacionades amb el brot d’Igualada. Del nombre total d’afectats arreu del país, 58 són professionals sanitaris.

——————————————————————————————————————

19.00 h: El Centre Artesà Tradicionàrius informa que  ajorna totes les activitats del Festival Tradicionàrius 2020 així com també atura totes les activitats i L’Escola Folk del Pirineu – Tallers d’Arsèguel també ajorna els assajos, els tallers tant de nens com d’adults i les activitats de creació.

LA PROGRAMACIÓ DEL FESTIVAL TRADICIONÀRIUS AJORNADA

13.03.20 – La Coixinera
Ajornat. Pendent de programació

15.03.20 – Os Chotos
Ajornat. Pendent de programació

18 i 25 de març, 1 d’abril – Les Vespres dels dimecres

19.03.20 – Festa Final dels Tallers del CAT

20.03.20 – El Diluvi
Ajornat. Nova data: divendres 12.06.20
Entrades ja a la venda

21.03.20 – Folk als Mercats amb les Namorala Pandereteiras
Ajornat. Pendent de programació

21.03.20 – Xabier Díaz & Adufeiras de Salitre
Ajornat. Nova data: dissabte 21.11.20
Entrades ja a la venda
 
22.03.20 – Marala
Ajornat. Pendent de programació

25.03.20 – Presentació del disc «Tren Seeger. El poder de la cançó»
Ajornat. Nova data: dijous 07.05.20

26.03.20 – Quartet Brossa
Ajornat. Pendent de programació

27.03.20 – Cor País meu
Ajornat. Pendent de programació

28.03.20 – Nit de danses gregues
Cancel·lat

02.04.20 – Manu Sabaté
Ajornat. Pendent de programació

03.04.20 – Cloenda del Festival Tradicionàrius
Cercavila Colles de Cultura i concert Flabiol i rumba
Cancel·lada

——————————————————————————————————————

18.50 h: Els Jutjats han comunicat a l’Ajuntament de Barcelona que com a mesura excepcional se suspenen tots els desnonaments previstos fins que hi hagi noves indicacions de les autoritats sanitàries.

18:40 h : Els Cinemes Verdi ronamndràn tancats a partir d’avui fins a nova ordre pel Coronavirus.

——————————————————————————————————————

16.00 h: ÚLTIMA HORA| El Cosell deMinistres Espanyol decretarà L’ESTAT D’ALARMA a tota Espanya a partir de demà i durant els propers 15 dies.

Aixó significa:

Límits a la circulació de persones i vehicles
Requisar intal·lacions
Intervenció de les indústries i explotacions
Límits a l’ús de serveis i articles de primera necesitat.

——————————————————————————————————————

10.45 h: Degut a les mesures decretades per l’administració fem un repàs dels principals actes suspesos organitzats a per l’Ajuntament en relació al Coronavirus:

FLIC, festival de literatura i arts infantil i juvenil
Festival de cinema Ohlalà!
Barcelona Visual Sound
Rough Diamonds
Marató de Barcelona
Camp del Ferro
Ateneu de Fabricació de Gràcia
Festa Major del Pi
Festa de la Primavera
Activitats de Barcelona Districte Cultural
Activitats del cicle “L’ecofeminisme és la resposta”
Activitats de la Setmana del Consum Responsable
Saló de l’Ensenyament
Saló de l’Ocupació Juveni

Recordeu també els queipaments municipals que romandràn tancats:

——————————————————————————————————————

10:35 h: Comunicat del Centre Moral i Instructiu de Gràcia: Donades les darreres recomanacions i ordres donades per les autoritats de la ciutat i del país, el Consell Directiu ha decidit tancar El Centre des del proper dissabte dia 14 de març i per un període de 15 dies. Avui, divendres dia 13 de març queden suspeses les activitats infantils.

——————————————————————————————————————

10:27 h: Comunicat de la Fundació Orfeó Gracienc:  Seguint la mesura adoptada en el dia d’avui pel Govern de la Generalitat de Catalunya d’aturar l’activitat docent a partir de d’avui divendres 13 de març, com a mesura  preventiva per frenar la transmissió del COVID-19,  la Fundació Orfeó Gracienc ha decidit suspendre tota la seva activitat docent fins al dia 27 de Març de 2020, inclòs.

Tanmateix us informem que l’entitat es mantindrà oberta, i aquella activitat puntual que s’hi desenvolupi ho farà tot seguint els protocols i recomanacions marcats pel propi govern de la Generalitat.

—————————————————————————————————————–

Dijous 12/03/20

18.15 h: Seguint les mesures de prevenció de les Administracions el Centre Moral i Instructiu de Gràcia ha decidit ajornar els següents actes:

21/03/2020, Concert de Jazz: The Swing Flamingos: Concert amb ball
26/03/2020, Hot Jam Session: Jazz per llegir
28/03/2020, 14ª Marató de Cant Coral

——————————————————————————————————————

16.00 h: El Govern de la Generalitat ha decidit tancar a partir de demà divendres dia 13 de març, tots els centres educatius de Catalunya, en coordinació amb el Departament de Salut i en el marc del Pla d’Actuació del Procicat per emergències associades a malalties transmissibles emergents amb potencial d’alt risc. Ho fa com a mesura de contenció i per evitar la propagació del coronavirus. La mesura afectarà a tots els centres de Catalunya, siguin de titularitat pública, privada concertada, privada o de qualsevol altra titularitat, i a les diferents etapes educatives.

Així doncs el cessament de l’activitat lectiva i el tancament dels centres es farà efectiu a partir de demà, dia 13 de març, fins al divendres 27 de març, ambdós inclosos, tancat un total de 5.492 centres com son: Llars d’infants, Escoles d’educació infantil i primària, Instituts d’ESO, batxillerat i formació professional, Escoles d’Art i Disseny, Escoles d’Adults, Escoles Oficials d’Idiomes, Centres d’educació especial, Escoles professionals, Escoles de música, Escoles de dansa, Conservatoris, Centres de títols propis, Centres d’ensenyaments artístics superiors.

——————————————————————————————————————

14.00 h: Noves mesures preventives preses en el dia d’avui: A partir de dilluns 16 de març i fins a quinze dies següents, és a dir fins al dilluns 23 de març de 2020, a la ciutat de Barcelona romandran tancats diversos centres públics com: Centres Cívics, Casals de Barri, Biblioteques, Escoles Municipals de Música, El Conservatori, espais materno-infantils, Casals d’infants, les ludoteques, Espais de Joves, els Centres Esportius Municipals, i els Ateneus de Fabricació.

 

——————————————————————————————————————

13:40 h: Cinc nous treballadors de l’Ajuntament de Barcelona han donat positiu en els controls pel Coronavirus. En total a l’Ajuntament hi ha 145 persones en aïllament preventiu, totes elles amb símptomes lleus.

——————————————————————————————————————

Dimecres 11/03/20

19.56 h: El Club Esportiu Europa en un comunicat emès aquesta tarda i seguint les instruccions rebudes pel darrer comunicat de la Federació Catalana de Futbol,  fa saber que tots els seus equips federats i sèniors veuran ajornades les dues properes jornades de lliga, és a dir, les del cap de setmana del 14 i 15 i el cap de setmana del 21 i 22 de març. L’ordre inicial de jugar a porta tancada queda anul·lada i, directament, aquestes jornades restaran en suspensió fins reprendre la normalitat competitiva.

Així mateix, tampoc hi haurà entrenaments dels equips del Futbol Formatiu i l’Escola de Futbol del CE Europa fins a nou avís. L’Escola, per extensió, tampoc disputarà els partits dels dissabtes. El Nou Sardenya romandrà tancat durant aquest període d’inactivitat.

——————————————————————————————————————

15.55 h: L’Ajuntament de Barcelona ha decidit que durant els 15 dies vinents es recomanarà al conjunt de la ciutadania que restringeixi la seva activitat social. A banda de posposar els esdeveniments de més de 1.000 persones i de demanar que aquells que englobin menys de 1.000 només s’ocupin en una tercera part del seu aforament.

També es posposposen la celebració dels diferents òrgans de participació de l’Ajuntament com poden ser audiències públiques, consells de districte i consells de barri. 

——————————————————————————————————————

15.50 h: En relació amb les mesures preses per l’Ajuntament de Barcelona, i centrant-se només en les persones d’edat més avançada o amb patologies prèvies que les fan més vulnerables al COVID-19, s’ha decidit tancar els 58 casals per a gent gran que hi ha a la ciutat.

També s’ha reforçat el Servei Municipal de Teleassistència amb trucades proactives a les seves 100.000 persones usuàries per tal de transmetre recomanacions i consells d’autoprotecció, que passen principalment per evitar aglomeracions en espais tancats. Igualment, el consistori limitarà l’activitat d’aquestes persones grans en altres equipaments municipals, com poden ser biblioteques o gimnasos, i que de vegades disposen d’activitats dirigides especialment per a elles.

——————————————————————————————————————

14.00 h: L’Ajuntament de Barcelona reforça les mesures de protecció per a les persones grans i més vulnerables per al COVID-19 i amb mesures addicionals que tindran una durada de quinze dies des de dijous 12 de març de 2020. Les mesures que s’han pres ha estat de manera coordinada amb el govern de l’Estat i amb la Generalitat de Catalunya, i seran vigents inicialment durant els 15 dies que venen, des de dijous 12 de març fins al divendres 27 de març.

——————————————————————————————————————

Dilluns 9/03/2020

15.00 h: Detectats dos casos positius de COVIN-19 que fan activar els protocols de l’Ajuntament de Barcelona.

La detecció de dos casos positius de COVID-19 ha portat a l’activació dels protocols de protecció a l’Ajuntament de Barcelona. Tos dos casos han estat detectats aquest cap de setmana i per aquest motiu els protocols s’han començat a desplegar aquest dilluns. El primer cas s’ha detectat en una treballadora de l’Escola Bressol Municipal (EBM) Gràcia, la qual cosa suposarà el tancament preventiu de l’equipament municipal, inicialment durant dues setmanes.

El segon cas s’ha produït en un treballador de l’Àrea d’Economia, Recursos i Promoció Econòmica del consistori, la qual cosa ha suposat igualment l’aïllament preventiu de les persones que havien tingut un contacte estret amb ell durant els últims dies. Entre elles hi ha persones de l’equip directiu i gerencial de l’Ajuntament. Totes aquestes persones s’han aïllat de manera preventiva, no han desenvolupat cap símptoma de la malaltia i mantenen la seva activitat laboral des de casa. També els regidors Jaume Collboni, Jordi Martí Grau i Montserrat Ballarín, resten de moment a casa a l’espera que l’Agència de Salut Pública de Barcelona valori si poden anar a treballar.

——————————————————————————————————————

Què és el CORONAVIUS |

Es tracta d’una família de virus que afecten normalment als animals però que, en determinades ocasions, tenen la capacitat de transmetre’s dels animals a les persones. Provoquen quadres clínics que van des del refredat comú fins a pneumònies greus. En són un exemple la síndrome respiratòria aguda greu (SARS-CoV) i el coronavirus causant de la síndrome respiratòria d’Orient Mitjà (MERS-CoV).

PERQUÈ COVID-19 |

Perquè prové de la família dels Coronavirus i el 19 prové de l’any el qual s’ha detectat.

SÍMPTOMES |

Els símptomes més comuns són lafebre, tos i sensació de dificultat per respirar. En alguns casos també poden haver-hi símptomes digestius com diarrea o dolor abdominal. En casos més greus, la infecció pot causar pneumònia, dificultat important per respirar, fracàs renal i altres complicacions. Aquests casos més greus generalment afecten a gent gran o persones que pateixen alguna malaltia com ara hipertensió, diabetis, malaltia cardíaca, pulmonar o alteració de la immunitat.

La transmissió es produeix principalment pel contacte amb les secrecions respiratòries d’una persona malalta, per exemple a través de la tos o l’esternut. Aquestes secrecions poden infectar una altra persona si entren en contacte amb el seu nas, ulls o boca.

QUE CAL FER PER EVITAR EL CONTAGI |

Realitzar una higiene freqüent de mans (rentat amb aigua i sabó o solucions a base d’alcohol), especialment després del contacte amb secrecions respiratòries.
Mantenir una distància mínima de dos metres amb les persones amb símptomes d’infecció respiratòria aguda.
En cas de tos o esternuts, cobrir-se la boca i nas amb la part anterior del colze o amb mocadors d’un sol ús que després llençarem a les escombraries.
Evitar compartir menjar o estris (coberts, gots, tovallons, mocadors…) i altres objectes sense netejar-los degudament.
Evitar tocar-se el nas, ulls i boca.
A Catalunya no s’han de prendre precaucions especials amb els animals ni amb els aliments.