Els Ministrils del Camí Ral donaran el tret de sortida a La Mercè el dijous 23 de setembre

Aquest dijous 23 de setembre, Barcelona tornarà a celebrar la seva festa major en un any, aquest 2021, que tornen a programar-se concerts a diferents punts de la ciutat. Així doncs un any més els Ministrils del Camí Ral donaran el tret de sortida a La Mercè amb el Toc d’Inici el dijous 23 de setembre amb Eduard Casals al capdavant de la formació. Enguany i durant el Toc d’Inici, es retrà un homenatge a Jordi Fàbregas músic, compositor i activista cultural amb l’estrena de la peça musical Amunt i crits! de Marçal Ramon.

Els inicis | 

L’any 1993 l’Associació Cultural TRAM, abans de l’obertura del CAT Centre Artesà Tradicionàrius, va rebre l’encàrrec de l’Ajuntament de Barcelona de fer una proposta d’integració de la música tradicional a les Festes de la Mercè. La proposta incloïa la creació d’un toc d’inici, la música per a les figures que ho necessitaven, la banda que les interpreta –els Ministrils del Camí Ral– recordant la figura medieval que connectava Barcelona amb ciutats del país; i la programació de la MercèFOLK. Les músiques del Toc d’inici i de la majoria de les figures les va fer en Jordi Fàbregas que a més assumia la direcció dels Ministrils que va exercir fins a la Mercè de la pandèmia l’any passat. 

Malgrat que en Jordi havia deixat la direcció del festival Tradicionàrius i del CAT Centre Artesà Tradicionàrius, continuava al capdavant d’aquest projecte. La seva mort sobtada el passat mes de gener ens va abocar lamentablement al seu relleu. I, d’acord amb els responsables de l’organització de l’Ajuntament l’Eduard Casals, fundador del Festival Tradicionàrius i el CAT i company permanent d’en Jordi al llarg de tots aquests anys, ha assumit la direcció dels Ministrils del Camí Ral. L’Eduard dirigeix ara mateix també La Banda Provençana que interpreta el Toc d’Inici de l’Hospitalet de Llobregat.

Els Ministrils del Camí Ral són una agrupació formada per una trentena de músics amb instruments tradicionals com la gralla, la tarota, el flabiol, el sac de gemecs, el fiscorn, la tuba, la caixa i el tabal, que es reuneix exclusivament el mes de setembre per representar el Toc d’Inici, un esdeveniment que omple la Plaça Sant Jaume de gom a gom i s’ha convertit en una cita ineludible de les Festes de la Mercè. 

Amunt i crits de Marçal Ramon |

L’Ajuntament de Barcelona homenatja al “mestre” Fàbregas encarregant una peça en el seu honor per incorporar-la al Toc d’Inici. S’ha fet l’encàrrec a en Marçal Ramon, uns dels joves músics i compositors del món folk actual de major qualitat i projecció i que, ens consta, en Jordi seguia amb molta atenció. I l’ha titulada Amunt i critsAmunt i crits precisament va ser una cançó que en Jordi va composar amb catorze anys amb la lletra d’un poema del seu pare. I la paremiologia catalana ens diu que aquesta frase feta s’usa per a donar ànims en iniciar una tasca i per continuar-la que és, justament, el que va fer en Jordi. Doncs això Amunt i crits.

El Toc d’Inici I La Mercè 2021 serà el dijous 23 de setembre a les 19.15 hores a la Plaça Sant Jaume de Barcelona. Us recordem que enguany per a poder-hi accedir s’haurà de treure una entrada anticipada, servei que estarà disponible a partir del dia 16 de setembre a les 9.00 hores.