Els centres d’estètica i benestar també reclamen contra el tancament del sector

Ja fa una setmana que els bars i restaurants resten o bé tancats o bé han decidit de cuinar menjars per emportar, allò que avui s’anomena Take A way. Però aquest no és l’únic sector perjudicat pel tancament legislatiu que el govern va decretar ara just fa una setmana.

També van haver de tancar tots aquells comerços on hi havia contacte humà en el servei, i això va significar que els centres de benestar, bellesa i estètica també haguessin d’abaixar la persiana. Tots menys les perruqueries que com ja va passar durant l’estat d’alarma, podien seguir oferint els seus serveis, sempre amb cita, ja que es considerava i encara es considera un servei essencial.

Així doncs des del passat divendres 16 i fins al pròxim 30 d’octubre, els 3.000 centres d’estètica professionals que hi ha a Catalunya i que donen a feina a unes 6.300 persones, seguiran sense poder oferir els seus serveis. Segons el sector aquest tancament és molt perjudicial per a la viabilitat econòmica d’un sector en què la majoria dels centres són gestionats per autònoms i a raó d’aquest tancament calculen que tindran entre unes pèrdues que oscil·len entre els nou i onze milions d’euros.

És clar que això són dades, però darrere d’aquests números sempre hi ha històries de treballadors, emprenedors que viuen al barri, que coneixen els veïns i que formen part del teixit comercial de cada barri i de cada ciutat.

A Gràcia els centres d’estètica es troben en la mateixa situació que arreu del país, i poder el que més ha molestat als professionals és que els, ha agafat sense esperar-s’ho «El tancament ens va agafar per sorpresa, van avisar de les mesures amb vint-i-quatre hores d’antelació i no va donar temps a organitzar les agendes dels tractaments, hem invertit molts diners perquè els nostres centres siguin segurs, un client per professional, material d’un sol ús, i sempre s’han complert unes normes d’higiene molt estrictes en el nostre sector» ens comenta l’Evelyn González del centre d’estètica Evelyn Villa.

Segueixo parlant amb l’Evelyn que em comenta sobre les pèrdues econòmiques d’haver de tenir tancat el centre durant dues setmanes «Les pèrdues econòmiques són incalculables, la majoria de nosaltres fem autoocupació i ja sabem el que significa ser autònom, no tenim cap mena de subsidi per a la desocupació. A més la Generalitat proposa una reducció d’un 50% del preu del lloguer que dependrà exclusivament de l’arrendador i arrendatària a parts iguals, no hi ha un altre tipus d’ajuda que vingui de part de l’estat».

Des del sector s’han fet escoltar manifestant-se i demanant propostes reals, però que demanen exactament?, l’hi pregunto a l’Evelyn «Reclamem poder treballar, som un sector segur amb garanties sanitàries, se’ns diferencia de les perruqueries i centres mèdics estètics quan pràcticament realitzem tractaments a la mateixa distància amb el client«.

En la mateixa línia es manifesta també la Mayte S. Dominguez del centre d’estètica Végere també ubicat a Gràcia «No volem el tancament dels nostres centres, ja que són segurs. Ens hem adaptat a les mesures necessàries de prevenció, invertint diners perquè siguin segurs tant per al personal que treballa com per als clients que acudeixen als nostres centres. No tenim cap cas de contagi en cap dels centres, i per això considerem que és una mesura injusta«.

A més també em comenta que tampoc s’esperava el tancament dels locals «Doncs No. En els nostres centres no s’ha detectat cap incidència de contagi, per tant no té sentit aquest tancament. En els nostres centres atenem a persones amb moltes necessitats bàsiques, com pot ser les higienes de cara i facials per posar un exemple, que actualment, a causa de l’ús de mascareta són realment necessàries».

Quan l’hi pregunto a la Mayte també per com estan vivint aquest tancament em respon «Malament, ja que el gruix de la nostra facturació és la cabina, i en aquesta situació no podem generar ingressos. A més amb aquesta mesura l’únic que han aconseguit és que la gent agafi més por, tot i ser un sector segur, això ens ha perjudicat».

Pel que fa a les ajudes proposades pel Govern «No ajuden. Crec que s’hauria de plantejar des d’una altra perspectiva. És a dir, invertir en sanitat i ajudar a pal·liar els efectes d’aquesta crisi, pel que fa a atenció sanitària. Aquest virus igual que el de la grip comuna i tants altres ha vingut per quedar-se, per la qual cosa hauríem d’aprendre a conviure amb ell. Per a això caldria que els mitjans de comunicació deixessin de sotmetre a la població a través del discurs de la por i començar a informar de les mesures higièniques i d’inversió sanitària així com les de la investigació i tractament de Covid».

I finalment l’hi pregunto a la Mayte pel futur del sector? «Hi ha molta incertesa, no sabem que passarà per la qual cosa és difícil de programar alguna acció. Com he comentat abans fins que no hi hagi una voluntat de cooperació per part de les autoritats pel que fa a la inversió en sanitat seguirem submergits en aquesta incertesa, marejant a la gent i jugant amb el pa de moltes famílies.»

A partir d’aquí veurem si aquest tancament finalment acaba el dia 30 d’octubre de 2020 i si realment les mesures d’ajudes econòmiques decretades pel Govern, han tingut el seu efecte, o altra vegada no han arribat amb la rapidesa que es necessitava. La situació és complexa i això requereix que tota la població hi posi de la seva part.