Els Castellers de la Vila de Gràcia s’adhereixen al manifest «Casa nostra, casa vostra».

 

Fotografia: Castellers de la Vila de Gràcia.

Els Castellers de la Vila de Gràcia han decidit adherir-se al manifest de «Casa nostra, casa vostra», ja que també van participar en la manifestació que es va convocar a la ciutat de Barcelona. La colla de la camisa blava també s’ha inscrit a l’Inventari de recursos per a l’acollida de persones refugiades de la Generalitat de Catalunya, oferint el seu projecte Llengua i Castells.

Aquest projecte consisteix a realitzar unes xerrades sobre el món casteller amb el suport d’una presentació, un vídeo i un dossier explicatiu. En aquesta presentació s’explica d’on provenen els castells, com es «canta» una pinya, la nomenclatura i parts d’un castell i la seva relació amb la música. Però la part més important és l’explicació dels valors castellers: el treball en equip, la solidaritat, l’autosuperació, la força, l’equilibri, el valor i el seny. Aquests valors no només es poden aplicar als castells sinó també a la societat i al dia a dia.

Posteriorment, els participants baixen al cub d’assaig, lloc on realitzem els assajos de castells, i allà reben una sessió pràctica d’una hora de durada. Després poden participar en l’assaig general de la colla, com un membre més de l’entitat.

Segons la colla «Aquesta activitat és una bona mostra de cultura popular i per a què els nouvinguts se submergeixen en un ambient catalanoparlant que els permet poder utilitzar el català sense por. A més de practicar la llengua també se senten partícips d’una activitat on tothom té el mateix paper i on de seguida et sents útil».

En el cas que alguns dels participants d’aquest projecte volgués entrar a la colla, es posaria en la seva disposició el Pla d’Acollida de CVG.

Pla d’Acollida de CVG |

Aquest pla va destinat a les persones que acaben d’entrar a la colla. Un equip de persones treballa per tal d’acollir els nouvinguts, i facilitar la seva introducció i coneixença del món casteller, i alhora la integració dins de la colla. La Comissió d’Acollida realitza un seguiment del nou casteller durant les primeres setmanes que forma part de l’entitat. Li explica el funcionament de la colla, l’ajuda a col·locar-se bé dins d’una pinya i afavoreix que s’integri en els diferents grups de persones que es poden trobar dins d’una colla castellera. El fet d’entrar a la colla, on hi ha moltes persones diferents, afavoreix les relacions socials i l’oportunitat a realitzar una activitat diferent de la que estan acostumats. Per aquesta raó la colla es posa com a exemple del que és una gran família i un coixí molt necessari i útil en moments difícils, a les persones refugiades per a integrar-se a una nova societat.