Els Bastoners de Gràcia celebren el seu 35è aniversari.

Fotografia: Bastoners de Gràcia

Aquesta tardor podeu heu visitat l’exposició “35 anys fusta de bastoners” amb motiu del 35è aniversari de la colla dels Bastoners de Gràcia. Avui des del TOT fem un repàs breu des dels seus orígens fins als nostres dies. Gràcia sempre ha estat un espai on la cultura tradicional popular ha estat molt arrelada entre la gent, per això tenim colles de geganters, de castellers i també de bastoners. Els inicis de la colla es troben una allunyada tardor del 1981. La primera actuació de la colla es produí un 28 de desembre de 1981 al Centre Artesà amb motiu d’una recollida d’aliments per a les persones més necessitades.

Els inicis |

Durant els primers mesos, i sobretot el primer any-, els responsables de la colla visitaven diferents festes bastoneres per familiaritzar-se amb els diferents balls i estils que existien i acabar creant el seu propi estil gràcies al senyor Aureli de Moià, que llavors vivia a Gràcia i els va ensenyar el primer ball, el de bastó de Moià. L’estiu de 1982 la colla va participar a la Festa Major a la plaça Rius i Taulet (actualment plaça de la Vila de Gràcia) amb el Virolet de Gràcia. A partir d’aquell moment la colla ha anat viatjant i mostrant els seus balls de bastons a diferents indrets de món, va ser present a la Inauguració dels Mundials de Futbol del 82, actuant a Milà, Praga, Perpinyà…  Pel que fa a l’espai on han pogut assajar van passar pel Centre Artesà Tradicionàrius als inicis i més tard en diferents locals fins a tornar a trobar una estabilitat a l’edifici de La Violeta. Ara bé sabem quins són els temes musicals que han acompanyat a la colla?

Fotografia: Bastoners de Gràcia

Música i balls |

El principal instrument emprat pels músics de la colla continua sent la gralla, instrument de vent i de fusta format per un tub de forma troncocònica d’uns trenta-cinc centímetres de llargada, el qual amplifica el so produït per una llengüeta de doble canya, l’inxa. Pel que fa a les gralles en trobem de dos tipus, la gralla seca amb set forats melòdics i dos de sonoritat que produeixen un so més dur o sec i la gralla dolça o de claus amb un so més dolç i suau.

A més de la gralla normalment van acompanyats de la sonoritat del timbal o altrament anomenat tabal, que pot ser de fusta o bé de llauna. Entre els balls que formen part del repertori de la colla trobem “Virolet de Gràcia”, “La dansa de la mort”, “La Basca”, “Giravolt”, “El Ball de l’aplec”, o “El Bastoncé”, amb un total de setze peces ballables. Pel que fa al vestuari dels balladors es composa de camisa amb l’escut i pantalons blancs i espardenyes de color vermell o negre.

Fotografia: Bastoners de Gràcia
Fotografia: Bastoners de Gràcia