Els Amos del Passeig de Gràcia

El Passeig de Gràcia és una de les zones comercials més conegudes mundialment i alhora més exquisides. Passejant-hi podem veure els aparadors de les principals marques de roba i complements més famoses i cares. Però qui s’amaga darrere d’aquestes façanes? Quins són els veritables propietaris dels locals i edificis emblemàtics? Aquest és el propòsit del llibre de Rafa Burgos amb il·lustracions de Mercè M. Tarrés.

El Passeig de Gràcia |

El Passeig de Gràcia sempre ha estat el camí per a poder anar de Barcelona, concretament del Portal de l’Àngel, cap a la vila de Gràcia que el 1897 deixà de ser independent. A partir del 1821 l’Ajuntament de Barcelona va presentar el primer pla d’urbanització de l’espai però no va ser fins el 1827 que es va inaugurar oficialment, a partir d’aquell moment el Passeig va passar a ser l’espai preferit de l’aristocràcia barcelonina del moment. D’ençà de llavors ha passat molt temps però avui dia el Passeig de Gràcia continua sent passeig de poder i diners i això és el que ens vol explicar Rafa Burgos al llibre “Els amos del passeig de Gràcia” editat per Pol·len Edicions. L’obra explica el canvi d’amos al passeig de Gràcia: de la burgesia catalana als fons voltors internacionals.

El llibre |

El llibre és un anàlisi d’una artèria que és sinònim d’estatus, de poder econòmic i també polític, amb il·lustracions de Mercè M. Tarrés i pròleg de Roger Vinton. L’autor combina els apunts d’art i arquitectura de cada edifici, amb el recorregut per les persones i empreses que n’han estat propietàries. Un exhaustiu treball de periodisme d’investigació que situa amb precisió quines són les grans famílies i corporacions que fan del passeig de Gràcia el baluard de l’ostentació i els negocis.

En poc més d’un quilòmetre i mig el passeig concentra la història dels últims cent-cinquanta anys del poder a la ciutat i que, sorprenentment, els mateixos barcelonins no coneixem prou. El llibre, per tant, té la intenció de posar sobre la taula tot aquest coneixement. En total són 246 pàgines ens fa una radiografia dels 132 edificis que formen part d’aquest Passeig de Gràcia. Hi trobarem noms que ens resultaran familiars, com per exemple Maria Reig o Amancio Ortega; els més tradicionals Ferrer-Vidal o Valls-Taberner; també els qui han imaginat l’aspecte del passeig a les seves taules de dibuix, com Enric Sagnier o Fargas Falp, fons d’inversió internacionals, marques de luxe i, fins i tot, la multinacional Apple.

L’obsessió dels diners pel Passeig de Gràcia és el resultat d’una cruïlla de motivacions, que s’inicia amb les famílies locals pioneres fa molts ants enrere, que contemplen aquesta artèria urbana com un segell de prestigi, i continua en l’actualitat amb les ensenyes internacionals de luxe: marques com Dolce&Gabbana, Tous o Diesel han pagat veritables fortunes, ja que és una de les avingudes més cares, avui, però, gràcies a la globalització la via també s’ha convertit en un punt de visita pels milers de turistes que passen any rere any per la ciutat de Barcelona.