Eli López i Anna Ramon «La gent espera l’obra des de l’octubre» Els Pastorets al Centre Moral

Fotografia: Cedida

Ja fa gairebé 3 dècades que un bon grup d’actor i actrius per Nadal pugen a l’escenari del Teatre del Centre Moral i Instructiu de Gràcia per fer gaudir al públic del clàssic “Els Pastorets” de Josep Maria Folch i Torres. Enguany ens ofereixen tretze dies de representació i per fer-nos una idea més precisa del que significa tot plegat conversem amb el president de l’entitat Carlos Pablos i dues de les directores del muntatge l’Eli López i l’Anna Ramon.

Des de quin any representeu «Els Pastorets» de Josep Maria Folch i Torres?
Això sorgeix en un moment en què en el Centre Moral per les festes de Nadal no es feia cap representació especial en aquelles dates, de fet el 1984 es van deixar de representar «Los pastorcillos de Belén». A partir d’aquí la presidència de l’entitat va creure convenient dur a terme alguna obra i es va decidir apostar per «Els Pastorets» d’en Folch i Torres, primer amb tres i quatre representacions i ningú es podria imaginar que al cap de vint-i-set anys se’n farien tretze.

És una obra que dóna l’oportunitat als nens de poder participar des de petits i que, després d’uns quants, anys puguin interpretar altres personatges oi? Fins i tot en el vostre cas, ara com a directores…
I tant, de fet els nens comencen fent de pastorets o de Furieta i després van agafant els primers papers de menys a més importància, alguns que van començar així avui dia ja interpreten el paper principal i d’altres com nosaltres també hem acabat dirigint-la.

De fet això també li ha passat al president?
Doncs sí, per exemple jo no hi participava quan van començar, llavors el meu fill amb dos anys va començar a sortir a l’obra com a pastoret, i després el director em va comentar ‘ja que véns perquè no surts tu també amb un personatge? I al final doncs vam acabant sortint el meu fill i jo, i això al final es converteix en una tradició de fer els pastorets junts.

Com es dirigeix un espectacle d’aquesta magnitud? Com comenceu?
Comencem a reunir-nos al mes de juliol per encarar la nova temporada, i cap a l’octubre ja comencem els assajos, per exemple l’equip de les fúries assaja dos dies a la setmana, a més la direcció també té com a feina la gestió de tot el personal, són tretze representacions amb uns quinze personatges i cada personatge el fan entre quatre i cinc persones. Abans no era així, les fúries sí que tenien dobles però els personatges principals no, però també cal dir que no es feien tantes representacions com ara. També cal destacar que hi ha un patronat de Pastorets que és el que s’encarrega dels serveis, del vestuari, serveis, taquilles, i això també alleugereix la feina als directors per a poder centrar-se més en la seva feina.

Fotografia: Cedida

I els assajos com són, per escenes o passeu tota l’obra?
Doncs fem tota l’obra sencera i cada dia ve una persona diferent de la que fa el personatge, i després les últimes setmanes fem els assajos generals.

Quants actors pugen a l’escenari i quanta gent hi participa per a poder-la produir?
Tot l’equip són més o menys una setantena de persones.

Quina és la resposta per part del públic?
Doncs molt bona, com que és un acte que es fa per tradició, de fet la gent ja espera l’obra, de fet a principis d’octubre el públic ja ens truca per saber quan podran comprar les seves entrades.

Perquè a més de ser una tradició d’aquestes dates també és una obra de la que pot gaudir tota la família…
Doncs sí, a més per exemple el dia de Sant Esteve que és una mica complicat, no era el dia que venia més gent de habitualment, i en canvi la funció de l’any passat va ser un dels dies en què va venir més públic. És un dia en què la gent acaba el dinar i cap a les set de la tarda acaba el dia veient ‘Els Pastorets’.

Quin dia s’inauguren les activitats de Nadal al Centre Moral i Instructiu de Gràcia?
Doncs mira el 3 de desembre inaugurem el Pessebre de l’entitat i aquest mateix dia a les vuit de la tarda i a partir d’aquí ja podem dir que queda inaugurar un any més el Nadal.

Tenen bona salut aquestes activitats pel que fa a l’acceptació del públic?
Sí, en general sí, també cal dir que ha canviat una mica tot, fa anys també es feia la missa del gall, el ressopó i a la mateixa nit de Nadal el grup de teatre representava una obra còmica, també es podien veure ‘Los Pastorcillos de Belén’ que arribaven fins a la Candelera, això ha canviat.

Al final totes aquestes activitats, tot i tenir un origen més religiós passen a formar part de la cultura popular…
Al final hi ha molta gent que va a missa de gall i segurament i van per tradició, de fet les tradicions no estan renyides amb què la societat evolucioni.