El Teatre Lliure celebra el 125è aniversari de la Cooperativa La Lleialtat amb una lectura dramatitzada.

Per celebrar  el 125è aniversari de la Cooperativa La Lleialtat, el Teatre Lliure ha preparat per aquest dilluns 12 de maig de 2017 una lectura dramatitzada. Així doncs Lluís Pasqual dirigeix la lectura dramatitzada d’ El ferrer de tall amb Andreu Benito, Jordi Bosch, Imma Colomer, Rosa Maria Sardà, Emma Vilarasau i tres nois de la Kompanyia Lliure.

El ferrer de tall, es va estrenar el gener del 1874 al Teatre Romea, és un dels textos més cèlebres de Frederic Soler (més conegut com a Serafí Pitarra) i una de les peces més vives en la memòria popular del teatre anterior a Josep M. de Sagarra.

El 2017 farà 125 anys que es va fundar la cooperativa obrera La Lleialtat, l’entitat que va fer possible l’existència Teatre Lliure. Segons explica la web del Lliure «Des de la dècada del 1860, entre la  classe obrera catalana nascuda amb la revolució industrial s’havia estès el costum d’associar-se per crear cooperatives de consum. A Catalunya, en el període de la Restauració, la classe obrera estava desproveïda de tota mena de drets, i el moviment cooperatiu obrer es va dedicar fonamentalment a proveir aliments i carbó a bon preu.

Les cooperatives permetien, a més, posar en contacte els obrers en un àmbit extralaboral propici a l’esbarjo i a l’educació. El 1892, un grup d’onze socis de la cooperativa Teixidors a Mà, alguns dels quals eren paletes, se’n va escindir i va decidir fundar pel seu compte La Lealtad, amb seu al carrer Montseny. La cooperativa va néixer amb la voluntat de no excloure cap obrer del barri. Això sí, no podien ser comerciants.

La seva activitat va transcórrer fins al 1924 en un seguit de locals provisionals, fins que es va inaugurar el local nou al carrer Montseny, als terrenys de Can Pardal, dissenyat per Antoni Millàs el 1923 i ampliat per Josep Maria Sagnier i Vidal-Ribas en unes reformes dels anys 30″.

Si voleu saber-ne més sobre la seva història podeu llegir l’article complet al web del Teatre Lliure. Recordeu que aquesta lectura es podrà veure en una única funció el proper dilluns 15 de maig al Lliure de Gràcia.