El projecte EUROPA-ACIDH ja és una realitat social i esportiva.

Fotografia: Associació acidH.

La Fundació Europa i el CE Europa han apadrinat un equip de futbol masculí, el 34è equip de futbol del Club Esportiu Europa, -i treballaran per formar-ne un de femení- d’esportistes amb discapacitat intel·lectual.

En aquesta iniciativa impulsada per la Fundació Privada Esportiva Europa prenen part jugadors que pertanyen a l’entitat gracienca acidH, integrant-los així al seu projecte esportiu. Aquest nou equip s’anomena ‘Club Esportiu Europa acidH’ i entrena a les instal·lacions del club gracienc, podent gaudir de tots els seus serveis. El Club Esportiu Europa i la Fundació faciliten també la roba esportiva.

Aquest projecte té com a objectius principals fomentar la integració i sensibilitzar la societat. L’Associació acidH, amb una gran i llarga trajectòria esportiva (22 anys), ha sigut l’entitat escollida per formar part del projecte esportiu del CE Europa. Tot això ha sigut possible gràcies a la inestimable ajuda i col·laboració de la Federació Catalana d’Esports per a persones amb discapacitat intel.lectual ACELL. Aquest projecte s’oferirà als gairebé 2.000 socis del Club Esportiu Europa i als graciencs que tinguin algun familiar amb discapacitat intel·lectual i que vulguin formar part d’aquest projecte.

L’Associació acidH, fundada per Montserrat Baró fa 22 anys, té com a missió millorar la qualitat de vida de les persones amb intel·ligència límit, mitjançant una atenció integral, independentment de la seva etiologia i algun altre trastorn.

Per a acidH suposa obrir una altra porta per normalitzar l’esport, en aquest cas el futbol. Anteriorment, l’any 2012, ho van fer amb el bàsquet i el tennis taula amb l’entitat Lluïsos de Gràcia. Un fet de superació, una oportunitat per jugar entre iguals. El més important d’aquests acords és que ens uneix la capacitat, i no la discapacitat.
Aquestes accions donen més visibilitat a la nostra tasca i fomenten la inserció social i esportiva dels nostres esportistes.

L’equip especial per a persones amb intel·ligència límit -fruit de l’acord entre l’Europa i acidH-, que compta amb el suport de la Fundació Privada Esportiva Europa, la Fundació ACELL i la UFEC, s’ha posat competitivament en marxa aquesta temporada 2016/2017.

El passat 21 d’abrilde 2016 va ser presentat als mitjans de comunicació -així com autoritats institucionals i polítiques i socis de l’Europa, en roda de premsa, i es va signar l’acord de col·laboració.

Fotografia: Associació acidH.

El president del CE Europa, Guillaume de Bode, va manifestar que la creació d’aquest equip suposa «tot un orgull per a l’Europa i una gran satisfacció que aquesta idea hagi pogut tirar endavant gràcies a la col·laboració dels responsables de les diferents institucions implicades». El president europeista va remarcar, a més, que «aquest equip s’integrarà plenament dins la disciplina de base del CE Europa com un equip federat més».

Per la seva banda, el President d’acidH, Ferran Morell, va expressar que per a acidH «és molt positiu aquest acord amb l’Europa per a que la gent jove pugui divertir-se amb el futbol, fer esport i integrar-se… al cap a la fi és el que a la vida fa tothom».

Francesc Martínez, màxim responsable d’ACELL i fundador d’Special Olympics, va posar en primer pla «la feina social del CE Europa i la seva Fundació. A nosaltres ens agradaria veure exemples com aquests arreu de Catalunya i en aquest sentit l’Europa torna a ser pioner esportiu a casa nostra».

El president de la Fundació Europa, Jesús Turró, va felicitar les entitats que promouen l’acord i també va destacar la «gran tasca social que pot fer aquest nou impuls esportiu tant especial a tantes i tantes famílies». L’equip Europa-acidH es va presentar el passat 21 de setembre en un torneig especial

Per presentar l’equip en societat es va organitzar un trofeu, al Nou Sardenya, de Futbol 7 anomenat ‘Sense Límits’, el passat dia 21 de setembre, i que va tenir presència internacional. Hi van participar el PB Special Barça, l’AA Espanyol Special, el Cagliari Calcio 07 i l’Europa-acidH. El trofeu, impulsat per la Fundació Privada Esportiva Europa, va comptar amb el suport d’acidH, la Federació ACELL, l’UFEC, la Fundació Privada Catalana de Futbol, la Federació Catalana de Futbol i l’Ajuntament de Gràcia entre d’altres i el va guanyar, amb una final molt igualada contra l’AA Espanyol Special, el mateix equip que es presentava oficialment, l’Europa-acidH.

acidH i el projecte del seu teatre |

acidH s’integrarà a llarg termini en la xarxa de teatres locals de Gràcia, amb l’objectiu de generar recursos per les activitats que desenvolupa l’entitat. Amb el nou pla d’usos,aprovat abans de l’estiu, l’acidH podrà disposar d’una llicència com a teatre, sempre i quan, elabori un nou pla d’ús i adequi l’espai a totes les mesures de seguretat pertinents.

L’actor Toni Albà, que col.labora des de fa més d’un any amb l’entitat, s’ha incorporat com a professor en el programa de formació professional inicial que, mitjançant les arts escèniques, millorar les habilitats socials dels alumnes d’auxiliar administratiu i auxiliar d’hoteleria.

L’acidH no deixarà d’exercir la seva funció principal de treball diversificat a favor de les persones amb intel·ligència límit, però ha obert un nou front per aprofitar l’espai escènic de què disposa i que ja és utilitzat per les entitats locals. La intenció és generar recursos i interpreten l’arribada de Toni Albà, com un impuls definitiu.

Text: Ferran Delgado. Article publicat al Número 02 del TOT GRÀCIA.