El Mirador de Joan Sales, nou espai per a El Coll.

Mirador Joan Sales

Aquest proper dissabte, 30 d’abril amb una trobada amb entitats i actuacions es presentarà  la placa commemorativa amb el nom de l’Escriptor Joan Sales, que s’instal·larà sobre d’un monòlit. Amb aquest element, el  privilegiat mirador situat al final del Camí de Can Móra passarà a denominar-se de Joan Sales, a demanda de les entitats del barri que volen retre  homenatge a la figura d’aquest  escriptor estretament  vinculat al barri.

L’acte que serà presidit pel regidor del Districte, Eloi Badia, acompanyat del President del Consell, Gerard Ardanuy,  de les entitats representatives i dels veïns i veïnes  comptarà  amb paraules de benvinguda, recitació poètica a càrrec de Joan Flotats i amb  l’actuació de la Coral Mare de Déu del Coll .

El mirador |

El mirador està situat al Turó del Carmel o la Muntanya Pelada, tal com la coneixen els veïns del barri, al final del carrer del Portell i del Camí de Can Mora. També es pot arribar a través del Park Güell i contemplar, des d’aquest panoràmic indret, tota la metròpoli barcelonina que abraça del delta del Llobregat fins el Maresme.

Aquest mirador es troba per sobre del Park Güell,  tot i que no ocupa  la part més elevada del turó, les seves vistes sobre la ciutat són espectaculars i és un lloc habitual de passeig per al veïnat , especialment després que les diferents actuacions de la Llei de barri milloressin  l’accessibilitat del passeig i  la il·luminació. Ara,  amb la instal·lació del monòlit i la placa commemorativa   aquest  espai comptarà també amb un element escultòric i simbòlic.   

Sota del Mirador, s’ hi troben les restes de les Coves d’ en Cimany, una mina de ferro que va tenir activitat fins fa 200 anys enrere. El barri del Coll,  tal com ens recorda l’orografia i  la toponímia : Torrent del Remei, Font Rúbia, Coll del Portell, Font del Coll.., és un coll entre dos turons amb fonts, torrents,  mines i grutes …  i  la muntanya i la natura han estat i hi són presents.

Qui era Joan Sales? |

Joan Sales

El mirador està dedicat a Joan Sales (1912-1983), un dels més famosos novel·listes catalans del segle passat i veí del barri del Coll que també va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi l’any 1982. L’any 2012 es va iniciar els tràmits per modificar el nomenclàtor del Districte, commemorant el centenari del naixement de l’ escriptor a petició d’entitats veïnals i del Grup d’estudis del Coll .

En Joan Sales era un gran col·laborador de la Parròquia Mare de Déu del Coll i de l’ entitat Caramelles del Coll. Per la seva vinculació al barri, la seva vídua , amb el Sr. Josep Mª Riera, van iniciar la petició, que avui es converteix en una realitat, de posar el nom de Joan Sales a aquest indret tan emblemàtic del barri del Coll i dels barris del voltant.

L’obra més famosa del escriptor és Incerta Glòria, entre moltes altres d’ell mateix. També va fer traduccions de grans autors com Dostoievski, Kazantzakis i Mauriac. Joan Sales tenia la voluntat d’ampliar el públic lector català, desenvolupant un gènere narratiu més popular i amb un nivell de llengua més accessible per a tothom. Va tenir una filla també veïna del barri: la Núria Sales i Folch, fruit del matrimoni amb Núria Folch i Pi.