Nou Estat d’Alarma, i Toc de queda de 22 a 06 hores a Catalunya

Fotografia: David Ramon

Aquest matí s’ha reunit el Consell de Ministres i s’ha aprovat per 4a vegada l’Estat d’Alarma a tota Espanya, que entrarà en vigor aquesta tarda de diumenge 25 d’octubre i tindrà una durada de 15 dies, però la voluntat del govern és allargar-lo fins a sis mesos, és a dir que estarà en actiu fins al mes de maig del 2021.

Això facilitarà que els diferents governs autonòmics que van demanar poder declarar el toc que queda en el seu respectiu territori, ara ho puguin fer des de les 23.00 hores i fins a les 06.00 hores, hi hagi menys mobilitat al territori. En el cas de Catalunya el Govern de la Generalitat estava a favor d’implantar aquest toc de queda i aquesta mateixa tarda el Procicat es reunirà per aplicar-lo, Segons sembla, en el cas català l’horari de la restricció de circulació nocturna anirà des de les 22.00 hores fins a les 06.00.

Mesures aprovades per la Generalitat |

El toc de queda a Catalunya comença a les 22.00 hores i acabarà a les 06.00 del dia següent. Això vol dir que durant aquestes hores només es podrà circular pel carrer pels següents motius:

Per tornar a casa, per atendre a una persona dependent o bé per anar al lloc de feina.

Les activitats culturals hauràn d’acabar una hora abans de l’inici del toc de queda és a dir a les 21.00 hores.

Els establiments oberts al públic hauràn de tancar a les 21.00 hores.

Finalment des de la Conselleria d’Interior ha comunicat que les infraccions de saltar-se el toc de queda aniràn des del 300€ als 6.000€ de multa.

Les excepcions |

Assistència sanitària d’urgència.
Adquisició de productes farmacèutics per raó d’urgència (la més propera al domicili), així com per assistència veterinària urgent
Desplaçament per anar i tornar de treballar, amb el corresponent certificat de l’empresa.
Desplaçaments de professionals i personal voluntari acreditat, per fer serveis essencials, sanitaris i socials.
Cura de persones grans, menors d’edat, persones dependents, amb discapacitat o especialment vulnerables per motius inajornables (incloent-hi els desplaçaments per necessitats de persones amb trastorns de la conducta, discapacitat o malaltia que requereixin activitat a l’exterior pel seu benestar emocional o de salut amb el corresponent certificat professional).
Actuació urgent davant d’òrgans judicials.
Retorn al lloc de residència habitual en cas de viatge.
Cura d’animals de companyia el temps imprescindible (de les 4 a les 6 hores del matí), amb desplaçament individual proper al domicili.
Altres causes de força major o altra situació de necessitat justificada.

Activitats esportives i culturals |

Pel que fa a l’horari màxim d’obertura al públic, els serveis, activitats recreatives i esportives, comerç minorista i de restauració serà a les 21.00 hores, tot i que la prestació de serveis de restauració a domicili serà a les 22 hores. Finalment, les activitats culturals i espectacles públics podran finalitzar a les 22.00 hores, una hora més de les 21h publicada abans  i es permetrà el retorn dels assistents entre les 22.00 i les 23.00 hores.

La limitació horària no afecta en cap cas als serveis essencials i d’urgència, com sanitaris, sociosanitaris, farmàcies, combustibles, emergències i actuacions judicials.