El festival La GRAN pantalla torna als Cinemes Girona fins diumenge dia 4 de juliol

La tercera edició del Festival Internacional de Cinema de les Persones Grans de Barcelona torna a Gràcia i des d’aquest dijous i  fins el diumenge  4 de juliol el podem gaudir les pantalles dels Cinemes Girona. A banda de  no deixar els actes presencials, també volen seguir i per tant no abandonar el format en línia que tan bon acolliment va tenir en 2020. Així, La GRAN pantalla celebrarà la seva programació simultàniament als Cinemes Girona, i alhora a la plataforma de cinema Filmin de l’1 al 10 de juliol.

La programació |

La programació compta amb la Selecció oficial de llargmetratges, en la qual a través de set pel·lícules de ficció, animació i gènere documental es narren històries protagonitzades per persones grans que aporten una nova mirada sobre l’envelliment. Dintre d’aquesta secció, destaca la pel·lícula El inconveniente, de Bernabé Rico, que va inaugurar el festival, The Father que li va valer a Anthony Hopkings el seu segon Oscar i el llargmetratge El agente topo que tancarà La GRAN pantalla 2021.

D’altra banda, la Selecció oficial de curtmetratges mostra quinze curts internacionals, procedents d’Espanya, els Estats Units, Rússia, el Brasil i Mèxic. Aquesta secció entra en competició als premis: Millor Curtmetratge Internacional La Gran pantalla, Esment Especial del Jurat i Premi del Públic.

Com a novetat, en aquesta edició s’ha incorporat una nova secció: la Selecció de vídeos participatius. Set curtmetratges realitzats, a partir de set tallers participatius de 20 hores cadascun, per persones grans de diferents barris de Barcelona, amb l’acompanyament de l’Associació Cultural elParlante. Aquestes peces ajuden a desmuntar l’edatisme, les discriminacions que sofreixen les persones grans pel simple fet de ser-ho. A més del resultat audiovisual, aquests processos de diàleg ajuden a combatre la solitud no desitjada, així com a fomentar la salut física i emocional, proporcionant espais de cura comunitària.

Les activitats del festival |

Pel que fa a les sctivitats programades La GRAN pantalla 2021 presenta tres Grans Diàlegs on convidades expertes en solitud no desitjada, bioètica i tecnologia conversaran amb persones grans de Barcelona sobre aquestes i altres temàtiques. Els vídeos resultants d’aquests diàlegs es podran veure en la web del Festival a partir del dia 1 de juliol. També tindran lloc tres Cinefòrums de #ParlaGRAN: espais 100% participatius per conversar sobre cinema, però també sobre la vida, en els quals les persones grans es troben de manera virtual per acompanyar-se, relacionar-se, reflexionar i debatre sobre temes que els interessen. Aquesta secció vol donar continuïtat al projecte #ParlaGRAN, creat durant el confinament. Un espai de comunicació digital en el qual la veu principal la tenen les persones grans. Els tres espais parlaran de «Les pel·lícules de la nostra joventut»; «Les representacions de les persones grans al cinema» i un cinefòrum sobre la pel·lícula programada: Chavela.

El Festival |

La GRAN pantalla és un fetsival gratuït, i és un espai de trobada cinematogràfica intergeneracional que té com a objectiu desmuntar els prejudicis i estereotips sobre les persones grans. D’aquesta manera, tenint com a focus temàtic la seva representació, el Festival busca relats que contribueixin a generar noves lectures i discursos, per anar més enllà de les imatges convencionals que s’acostuma a associar a aquesta etapa de la vida i diversificar les mirades existents.