El Festival Folk Internacional Tradicionàrius aixeca el teló a Gràcia de l’11 de gener al 12 d’abril de 2019 amb 60 espectacles

Fotografia: Tradicionàrius 2019

Un any més Gràcia es converteix en punt de visita per als amants de la música folk i gaudir de les millors propostes musicals tant del país com de l’escena internacional. Un any més aquest divendres dia 11 de gener de 2019, s’inaugura la 32 edició del Festival Folk Internacional Tradicionàrius. Aquesta nova edició acollirà més de 70 grups i artistes de l’àmbit de la música d’arrel dels Països Catalans i d’arreu, repartits en més de 60 espectacles. Fins al 12 d’abril de 2019, el Centre Artesà Tradicionàrius, acull una programació àmplia i diversa que ens mostra, un cop més, la vitalitat creativa del sector. Enguany a més la dansa pren un protagonisme especial en el marc d’aquesta 32a edició.

Més de 70 grups musicals |

Aquest 2019 el Tradicionàrius comptarà amb més de 70 grups i artistes que presentaran les seves propostes i nous treballs discogràfics. Podrem comprovar com els grups i artistes consoliden. En total es presentaran 22 treballs discogràfics, seran els àlbums de formacions com Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, Tornaveuss, Criatures, La Típica, o La Cobla Catalana de Sons Essencials, i de cantants i solistes com Miquel Gil, Pep Guimeno, Joan Boada, Clàudia Colom, Caïm Riba, o Guillermo Rozzotto. Cal remarcar que tampoc faltaran les cites de «Ball Folk» de la mà de grups com Rascanya, Clau de Lluna, Brunzit, Rascanya, Clau de Lluna, Brunzit o Diàdona, Far o Quedem en paus.

Enguany se celebren 100 anys del naixement del pare del folk americà Pete Seeger, i el Festival BarnaSants i el Tradicionàrius ho volen commemorar amb un gran concert a L’Auditori de Barcelona produït artísticament per Tren Seeger i molts artistes convidats. Aquest homenatge s’acompanyarà d’una exposició i un documental.

Aniversaris |

Aquest 2019 el Tradicionàrius commemora els 25 anys com a seu estable de música folk del CAT; el 30 aniversari d’un dels grups de ball folk més importants del país, Clau de Lluna; el 20è aniversari d’una revista puntera en el món del folk i la cultura popular, Caramella; i els 35 anys de la colla de grallers La Pessigolla. I finalment podrem veure quatre exposicions, El relat expositiu hi serà present amb les mostres: 25 anys del CAT, Un món de mil dimonis, Si mireu el vent d’on ve sobre 50 anys del grup de folk, i Pete Seeger: el poder transformador de la cançó.

Llibres |

Pel que fa a la literatura musical, enguany hi haurà la presentació de llibre editat de CAT Edicions, PERCÚDIUM el 3r volum de la col·lecció Músiques de Tabalers. L’accent audiovisual l’hi serà amb la presentació dels documentals Pete Seeger, el poder de la cançó i Cant al Ras, la nit del poble.

Més Tradicionàrius |

Per completar el cartell d’aquesta edició hi haurà sessions d’improvisació amb Les Vespres dels Dimecres conduïdes per Marcel Casellas, un diàleg entre trios de músics i el públic; les passejades pels mercats de Gràcia amb Folk als Mercats que permet difondre i donar a conèixer en un entorn diferent d’un teatre la música folk amb l’Institut de Mercats de Barcelona; i la difusió i el suport a les mostres de música folk d’arreu de Catalunya amb el Tradicionàrius al Territori (Garrotxinàrius a Olot, Folkestoltes a Celrà, Rubrifolkum a Sant Boi de Llobregat, La Violinada a Argelaguer i la Robertíada a Torroella de Montgrí).

El Festival també serà present a la Festa dels Foguerons de Sant Antoni a Gràcia amb la inauguració de l’exposició Un món de mil dimonis (la mostra es podrà veure a La Violeta de Gràcia,
l’Orfeó Gracienc i el CAT), el tast de productes mallorquins, un taller de ball de bot i una nit de concert i ball amb S’estol de Gerricó i la Festa de Sa Ximbomba a les places del Diamant i la Virreina. El Tradicionàrius 2019 també proposa altres activitats relacionades amb la música d’arrel com l’estrena de l’espectacle La Petita Capmany de la Fundació la Roda i Tanaka Teatre celebrant l’any Capmany; la projecció de dos documentals Pete Seeger, el poder de la cançó i Cant al Ras, la nit del poble, un documental sobre el cicle de cançó que té lloc a Massalfassar; 3 cercaviles, el seguici inaugural amb Kabum més el Col·lectiu Guirigrall, la cercavila dels Foguerons i la cloenda del Tradicionàrius amb les Colles de Cultura de Gràcia i la participació dels Castellers de la Vila de Gràcia al concert de cloenda.