El comerç de Gràcia lluita per la seva supervivència

Gran de Gràcia. Fotografia: Arc Iris

Encara no fa ni un més passejant pels carrers de Gràcia s’observava la dinàmica de noves obertures de comerços i projectes de qualitat, que han fet de Gràcia sempre un dels principals eixos comercials amb més vida i dinamisme.

Ara tota aquesta dinàmica i aquesta emprenedoria s’ha vist aturada de sobte per la pandèmia que estem vivint generada pel Covid-19 i més tard pel Real Decret d’estat d’alarma que ha obligat els ciutadans i ciutadanes a confinar-se a casa de moment fins a mitjans d’abril.

Això ha propiciat que molts comerços s’hagin vist amb l’obligació d’abaixar la persiana i cessar tota activitat i això ha significat una reducció en la recaptació d’ingressos, cosa que en molts casos ha provocat plans de regulació temporal com a resposta, amb l’objectiu de donar-se un temps per a poder analitzar la situació actual i veure quins poden ser els plans de futur.

Actualment a Gràcia, com a la resta del país, només poden obrir aquells comerços que ofereixen productes de primera necessitat com són els mercats municipals, els supermercats i autoserveis, les botigues d’alimentació, forns de pa, carnisseries, peixateries, botigues de verdures i fruites i establiments de begudes.

Pel que fa a la higiene personal també resten obertes les drogueries, tintoreries i bugaderies, també farmàcies, òptiques, així com els quioscos, benzineres i els punts de venda d’aliments per a animals de companyia. Per contra, tot el sector de la restauració o l’hosteleria s’ha vist molt afectat, ja que han hagut tancar de cara al públic o bé només poden vendre i servir a domicili, tenint en compte les mesures de prevenció per als consumidors. Si aquests dies anem a comprar al comerç de barri també hem de respectar la distància mínima d’un metre i mig o bé dos entre les persones, així com anar amb guants i mascaretes en la mesura que sigui possible.

Carrer de Ramon y Cajal. Fotografia: Txell Campos Rey

Com viuen els comerciants aquesta situació? |

Des del TOT GRÀCIA hem volgut parlar de primera mà amb alguns dels comerciants i responsables de les associacions de comerciants de Gràcia, per saber quin és el seu parer de com s’està gestionant aquesta crisi i en quina situació es troben molts dels propietaris.

Com és el cas de l’Ester Alonso, associada dels Comerciants del Carrer de TorrijosDes del dilluns 16 la facturació ha baixat entre un 60 i un 70%. En principi el mes de març el salvarem, la meva principal preocupació és a partir del mes d’abril”.

Marta del Castillo Guerrero, coordinadora de l’Associació de Comerciants de Gran de Gràcia, ens explica que ells també es troben en una situació similar…«Des del 14 de març els comerciants de Gran de Gràcia es troben confinats a casa com la resta de les persones, sense poder obrir les seves botigues, tant per responsabilitat social com per decret. En aquests moments els envaeix una profunda incertesa sobre el futur dels seus modes de vida».

Gran de Gràcia. Fotografia: Arc Iris

I de quina manera encaren els comerciants el fet de no poder obrir les seves portes? |

Molts d’ells amb un gran nombre de persones al càrrec s’afanyaven per saber com continuar a partir d’ara amb la nova situació. La mesura del govern central pel que fa als ERTES és segurament la que més s’està aplicant. Sobre la resta de mesures, tant del govern central, com de la Generalitat i l’Ajuntament es valoren negativament, ja que no evitaran el col·lapse de tot el teixit econòmic del Districte. D’altra banda, estan funcionant amb força els grups de Whatsapp de les diferents associacions de comerciants de Barcelona, a través dels quals es comparteix informació, notícies, recursos, es fan demandes i s’afronta una nova manera de treballar”.

En canvi per a l’Ester Alonso “Estem desinformats. Apareixen notícies poc definides pel que fa a pagament d’impostos, no he sentit res respecte a la quota d’autònoms i no hi ha ajudes per als lloguers. El gruix de les ajudes són per a les empreses mitjanes i grans amb subvencions per als ERTO. O s’injecta capital en les empreses petites i els autònoms o el país estarà en lloguer”.

Carrer de Torrijos. Fotografia: Txell Campos Rey

I com pagaré el lloguer? |

En alguns altres barris de Barcelona, com per exemple a Sant Andreu, alguns propietaris dels locals llogats als comerciants han decidit no cobrar el lloguer d’aquest mes, aquesta sens dubte pot ser una mesura de la ciutadania que pren consciència del territori i ajuda el teixit local que, si més no, pot donar una mica d’aire al comerciant que hagi hagut d’abaixar persiana. Però aquest també és el cas de Gràcia? L’Ester Alonso ens comenta: «Si n’hi ha, els felicito. Pel que fa al meu cas no tinc aquesta informació i el propietari del meu local no m’ha dit res al respecte».

De la seva banda, la Marta del Castillo ens explica «hi ha alguns propietaris que han estat capaços d’entendre la situació i per responsabilitat social han fet el possible per poder trobar solucions al problema del lloguer. Sabem que aquest és un fenomen que s’està donant, no només a Gràcia sinó a diferents punts de la ciutat. Les propostes dels llogaters són variades segons la situació de cadascú. Coneixem casos en què s’ha suspès el lloguer, casos en què s’ha cancel·lat, casos en els quals s’ajorna o en què es cobra el 50%, tot això facilita i fa viable la supervivència d’aquests negocis un cop passat el col·lapse provocat pel Covid19… Lamentablement la majoria de comerços hauran de continuar pagant l’import del lloguer sense haver apujat la persiana».

Cal mirar al futur |

Totes les crisis tenen un inici i un final, aquesta també acabarà i tindrà segurament noves oportunitats, tot i que vist des del moment actual potser costa una mica de veure-ho, tal i com ens expressa l’Ester Alonso: “Si tenim en compte que la Xina va estar un mes i mig confinada, posant a la seva població en quarantena molt abans del que s’ha fet aquí i amb un règim de confinament molt més estricte que aquest (que és una autèntica presa de pèl ), no crec que ens tornem a posar en marxa abans de finals de maig o juny”.

En canvi, la Marta del Castillo hi veu esperança: “Hi ha futur, però aquest demana a crits un canvi i una adaptació als nous models de consum i a preguntar el consumidor. Tots hem de ser responsables del futur que volem i actuar en conseqüència, com bé han dit els companys de Vic: «Ara ja sabem com és una ciutat amb tots els locals tancats. Ja ens podem imaginar la vida només amb Amazon». La crisi del Covid19 ens presenta la realitat d’un món sense comerç presencial, amb tot virtual. La resposta a la teva pregunta és senzilla, és aquest el futur del comerç que volem als nostres barris, a la nostra ciutat?”.