El Col·legi Kostka Jesuïtes Gràcia, participa en un programa pilot sobre l’educació menstrual

El Col·legi Kostka dels Jesuïtes de Gràcia ha estat escollit per participar en un programa pilot sobre l’educació menstrual a les escoles, una iniciativa que vol trencar el tabú de la menstruació i donar a conèixer els impactes ambientals, econòmics, socials i en la salut dels productes menstruals d’un sol ús als alumnes de 4t d’ESO.  El projecte pilot s’emmarca dins la campanya “Nou Període” que promou la Fundació Prevenció Residus i Consum (Rezero), membre de la xarxa Barcelona + Sostenible.

El mercat actual encara està dominat pel consum de productes d’un sol ús, fruit del profund desconeixement de la menstruació en general i dels productes reutilitzables en particular. Per aconseguir un veritable canvi de model, l’educació menstrual és una eina clau per canviar la manera sobre com es percep i es viu la menstruació socialment. La responsable dels projectes mediambientals de Jesuïtes Gràcia, Laura Ceraldi, fa una crida a normalitzar l’educació menstrual a les escoles. “Ens trobem moltes vegades que dediquem classes i xerrades a parlar sobre la part fisiològica de la menstruació, però no fomentem el coneixement ni oferim recursos informatius per acompanyar i ajudar a entendre que la menstruació és un procés saludable i que es pot viure de manera més sostenible. Malauradament, moltes empreses s’apropien d’aquest buit educatiu a les escoles per comunicar i promoure missatges comercials a favor dels productes d’un sol ús”.

Conscienciació a l’escola |

Així doncs l’impacte mediambiental que produeixen aquests productes és considerablement important. Són productes difícilment reciclables, generen tones de residus i la majoria d’ells contenen grans quantitats de plàstic en la seva composició. Per comprovar-ho i prendre consciència, els alumnes de 4t d’ESO del centre de Jesuïtes Educació, han dedicat un taller per analitzar i conèixer la composició química d’aquests productes, fent ús de l’experimentació com a eina d’aprenentatge.

Moguts per l’acció de fer un món millor, l’escola ha volgut apostar per una formació que, segons Laura Ceraldi, “vol aconseguir despertar l’esperit crític del nostre alumnat, fent que s’interpel·lin i es facin preguntes sobre una temàtica que actualment segueix sent tabú i provoca estigma social. Tenim la sort de tenir un jovent amb ganes d’avançar i canviar les coses, per això empoderar-los oferint eines i recursos els farà ser conscients de la realitat en què vivim i podran decidir, triar el millor camí per construir una societat més sostenible”.

Jesuïtes Gràcia impulsa des de fa ja més de setze anys iniciatives de conscienciació ecològica i mediambiental a través del seu projecte educatiu, Kostka verd, amb l’objectiu d’educar ciutadans i ciutadanes compromesos per un món sostenible.

Dades sobre productes menstruals d’un sol ús |

Els productes menstruals d’un sol ús generen una gran quantitat de residus que acaben a les incineradores i abocadors o abandonats en el medi ambient. De fet, els tampons i les compreses es troben entre el “top 10” de plàstics d’un sol ús recollits en platges i superfícies marines. S’ha calculat que a Catalunya l’any 2019 es van generar més de 9.000 tones de residus, equivalents a 750 milions de productes menstruals d’un sol ús. I que per cada persona menstruant, al llarg de la seva vida fèrtil, es generen aproximadament 180 kg de residus de tampons i compreses. En quant a la composició, majoritàriament aquests productes contenen plàstics i substàncies potencialment tòxiques per a la salut de les persones. En el cas d’una compresa, per exemple, el plàstic representa un 90% del producte.

Campanya «Nou Període» |

La fundació Rezero ha posat en marxa la campanya “Nou Període” que té com a objectiu principal reduir els residus dels productes menstruals d’un sol ús i conscienciar a la població sobre l’impacte que tenen en el medi ambient. Al mateix temps pretén difondre les diferents alternatives reutilitzables afavorint-ne el seu ús. Aquesta campanya compta amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya i la Conselleria de Medi Ambient i Territori de les Illes Balears. Rezero, la Fundació per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable, és una fundació privada i sense ànim de lucre que va néixer fa 15 anys i treballa per a la prevenció de residus i el foment del consum responsable.

Per altra banda els Jesuïtes Gràcia-Col·legi Kostka van néixer fa més de setanta-cinc anys i pertany a la Xarxa de Jesuïtes Educació, la qual aplega 8 escoles de la Companyia de Jesús. Ubicada i arrelada al barri de la Salut, al districte de Gràcia, el Kostka reuneix una forta tradició pedagògica alhora que mira cap al futur: innovació pedagògica, justícia social, dimensió ecològica, espiritualitat ignasiana.