El carrer Secretari Coloma passarà a nomenar-se Pau Alsina

 

El passat mes de març el consell plenari va aprovar convocar una consulta popular a petició de modificar el nom del carrer Secretari Coloma, i restablir així el nom de Pau Alsina, tal o com s’anomenava abans que la dictadura franquista modifiques el nom per l’actual.

Qui era Pau Alsina |

Pau Alsina (1830-1897), va ser un teixidor barceloní i va ser diputat representant del Partit Republicà Democràtic a les Corts Generals l’any 1866 que també va ser regidor per Barcelona. El nom de Secretari Coloma fa referència a Joan de Coloma, secretari dels Reis Catòlics i del Tribunal del Sant Ofici de la Inquisició.

Alsina va ser un treballador de la indústria tèxtil i dirigent obrer que va participar en la revolució de 1868. Un cop triomfà la revolució formà part de la Diputació Provincial de Barcelona i ingressà al Partit Republicà Democràtic Federal. Fou candidat d’aquest partit per Barcelona a les eleccions generals espanyoles de 1869, i fou elegit amb els vots dels obrers, ja que era un dels caps de la Centre Federal de Societats Obreres de Barcelona, i del federalisme, de manera que podem afirmar que va esdevenir el primer diputat que pertanyia a la classe obrera.

L’abril de 1869 fou portador d’una sol·licitud, amb 8.000 firmes d’obrers demanant la reintroducció dels jurats mixtes d’obrers i patrons. I el 27 de juny de 1869 intervenia a les Corts Constituents manifestant-se contra el lliurecanvisme. Entre molts dels càrrecs que va ocupar també va ser membre de la Junta Superior Revolucionària de Barcelona en l’aixecament republicà-federal de setembre-octubre de 1869, però fracassà i s’exilià a França. Va advocar per la col·laboració entre els republicans federalistes i l’obrerisme socialista, i al mateix any fou elegit senador. Els seus darrers anys de vida els passà com a conserge d’un museu barceloní fins que morí l’any 1897.

Participació |

Així doncs al mes de desembre es va dur a terme la consulta entre els veïns i veïnes del citat carrer, que són els que van poder votar a condició que fossin majors de 16 anys. En total en el recompte de votacions es van recollir 1.041 vots, dels quals 654 s’han mostrat partidaris del canvi.