El cantant gracienc de boleros Moncho mor als 78 anys

Una de les icones dels boleros ha marxat avui a l’edat de 78 anys. Ramón Calabuch Batista o més conegut amb el nom de Moncho ha mort a la ciutat de Mataró a causa d’una aturada cardio-respiratòria. Així doncs es posen fi a més de 50 anys de trajectòria de la música i cantant per escenaris, just quan a principis d’aquest 2018 publicava el seu darrer àlbum «Mis queridos boleros».

Moncho: El gitano dels boleros de Gràcia |

Moncho va néixer a Gràcia el 26 de juliol de 1940 en el si d’una família de gitanos catalans i ja de ben jove va ser atret per la música i especialment per la Rumba Catalana. Amb la influència d’artistes com Peret o «El Pescailla» va començar a experimentar amb el bolero i tan sols amb setze anys va debutar ales escenaris una nit de festa major en el grup musical «Ramon Evaristo y Orquesta Antillana”. En tota la seva carrera Moncho ha enregistrat uns trenta discos cantants tant en català com en castellà, i més de tres-centes cançons gravades, un llegat que l’havia mantingut en peu sobre els escenaris durant més de cinquanta anys

Entre els seus treballs més populars hi trobem «Paraules d’amor» publicat el 1993, «Moncho el bolero» 1996, «Antología de sus mejores boleros» 2004, «Sangre de bolero. En directo desde el Palau de la Música» 2012. Al llarg de la seva carrera són molts els artistes que han col·laborat amb ell, comDiego el CigalaNiña Pastori, Lolita, Tomatito, o Montse Cortés, las Hermanas Bautista y Jorge Pardo, entre molts d’altres.

El 12 de maig de 2010 va celebrar els seus 50 anys de carrera musical, amb un concert d’aniversari al Palau de la Música Catalana titulat «Entre amigos. 50 años«. I un 28 de desembre de 2018 l’icònic cantant de bolero ens ha deixat per sempre, poc abans que l’any 2019 comences amb un concert d’homenatge en honor seu a l’Auditori de Barcelona.