El 34 Festival Folk Internacional Tradicionàrius tanca amb una assistència de 7.000 persones

Homenatge a Jordi Fàbregas del grup La Coixinera / Fotografia: Josep Tomàs

És la primera gran cita cultural que viu Gràcia cada any, des de principis de gener i fins a finals de març, aquesta setmana ha tancat la 34 edició del Festival Folk Internacional Tradicionàrius. Enguany tant la programació com l’assistència del públic ha estat marcada per les restriccions derivades de la situació sanitària provocada per la Covid-19.

Tot i això el Festival Tradicionàrius ha aconseguit segui amb el suport incondicional dels seus espectadors. En total s’han programat més de 45 activitats relacionades amb la música folk, 7.000 espectadors, han passat pel festival aquest 2021, això significa un aforament del 91 % d’ocupació, més de 5.000 visualitzacions dels projectes traDDigital, més de 16.200 seguidors a les xarxes socials i 15 concerts sold out són les xifres numèriques que demostren que la cultura és viva i necessària. Segons els organitzadors «A banda de les dades sobre el nostre festival –que tot i l’èxit són modestes en relació amb altres propostes comercials– volem destacar la qualitat de tots els espectacles programats, les ganes dels artistes de tornar als escenaris, la necessitat del públic de consumir cultura i la bona acollida per part seva, i el suport dels mitjans de comunicació, de les entitats col·laboradores del festival i dels Amics del CAT. Eternament agraïts».

Malgrat totes les dificultats i gràcies a tots els que envolten aquest projecte, el festival d’enguany estava pensat per mostrar totes les cares i connexions de la música folk catalana i més enllà; per demostrar que la música d’arrel tradicional és música contemporània.

Dins del ventall de propostes s’han programat propostes arriscades, trencadores, experimentals però també propostes de tradició i d’arrel. Concerts i presentació d’espectacles, contingut digital, espectacles amb majors aforaments i formats híbrids. Concerts al CAT, el Tradicionàrius ha visitat per primera vegada Palau de la Música Catalana, s’ha continuat treballant de forma conjunta amb el Festival Barnasants per potenciar el cicle «Trad d’autor», s’han programat «Els Vespres dels dimecres», Arran d’escenari, Foguerons de Sa Pobla a Gràcia, En Xesco en fa 75, l’Any Joan Tomàs, presentacions de llibres, conferències, exposicions i les propostes de traDDigital que han donat veu als artistes d’aquesta edició (Veus Creuades i Converses amb…) han estat les propostes de capçalera. La notícia, però més trista d’aquesta edició ha estat la mort de Jordi Fàbregas que va ser un dels impulsors del festival i ànima del Centre Artesà Tradicionàrius. En aquesta edició el la revista i el digital TOT GRÀCIA també han donat suport a l’edició del festival com a mitjà de comunicació col·laborador.