El 30Tradicionàrius dedica una nit a la cultura, la música i la literatura d’Eivissa amb Projecte Mut, Isidor Marí i més noms.

Fotografia: Cedida per la discogràfica / Arxiu Revista Benna.

En la celebració del seu 30 aniversari, el Tradicionàrius programa una nit dedicada a la cultura musical eivissenca amb uns convidats de luxe: Projecte Mut, Isidor Marí, Toni Manonelles i Vicent Marí Palermet. La vetllada comptarà amb la presentació del llibre Pep Xico Bet (1876-1936), vida i cançons, autor d’algunes de les cançons més reivindicatives que va popularitzar UC, i la inauguració de l’exposició Sant Agustí 1928. Fotos de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, divendres 24 de març a les 20.00 h al C.A.T.. Per tancar el programa, els quatre músics convidats ens mostraran en un format concert l’evolució de les cançons d’arrel tradicional a Eivissa.

El concert |

El concert partirà de la presentació de les cançons i músiques de tradició popular, tal com eren l’any 1928, quan els investigadors de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya (Baltasar Samper i Ramon Morey) van visitar Eivissa i Formentera. Dos dels intèrprets avui més reconeguts, Vicent Marí SerraPalermet, i Toni Manonelles, interpretaran peces instrumentals i exemples dels dos estils principals de cançó, glosada i redoblada. A continuació, Isidor Marí, un dels membres fundadors del grup UC, interpretarà algunes de les adaptacions que va fer de temes populars, dins dels esquemes del folk internacional. Finalment, el grup eivissenc més representatiu d’avui, Projecte Mut, presentarà algunes de les versions que han fet de temes populars, d’acord amb les tendències actuals de folk rock.

Exposició Sant Agustí 1928. Fotos de l’Obra del Cançoner |

Aquesta exposició presenta un recull de fotografies inèdites fetes l’any 1928 per Baltasar Samper, arran de la investigació de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya. S’hi explica breument quines eren les característiques d’aquesta ambiciosa recerca i s’hi mostren una vintena d’imatges del paisatge, de les cases, les torres i l’església de Sant Agustí, així com diverses fotografies de les persones que van proporcionar cançons als investigadors, entre els quals es troba Josep Ribas Ribas, Pep Xico Bet

Presentació del llibre Pep Xico Bet (1876-1936), vida i cançons |

Arran d’aquesta recerca, amb la col·laboració de l’Associació de Veïns de Sant Agustí des Vedrà, s’ha publicat aquest treball, que recull la biografia d’aquest agustiner i una extensa mostra de les seves cançons. Actualment sabem que Josep Ribas, Pep Xico Bet, és l’autor d’algunes de les cançons de denúncia social que havia popularitzat el grup UC, com ara En aquesta illa tan pobra o Es pobres no podem viure. La presentació del llibre anirà a càrrec de Maria Tur (Associació de Vesins de Sant Agustí) i els autors del llibre: Josep Ribas Hereva i Isidor Marí.
 
Un llibre d’Isidor Marí & Josep Ribas Hereva. Editorial Mediterrània, 2017. Una iniciativa de l’Associació de Vesins de Sant Agustí. Amb el suport de l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia i l’Agrupació Folklòrica Sa Colla des Vedrà.

T’interessa |

Divendres 24 de març de 2017
20.00 h Presentació de llibre i exposició
22.00 h Concert
: Les cançons d’Eivissa ahir i avui

Preu: 12 € / anticipada: 10 € / Amics del C.A.T.: 6 €.