El 3 de març Sant Medir, la Dolça Festa 2016!

Sant medir 2015 foto

Gràcia tornar a estar a punt novament per celebrar Sant Medir, enguany amb 24 colles, 46 tones de caramels, els romeus i romeves, carros i cavalls, bandes, tabalers, batucades … i 186 anys d’història i tradició de la festa dolça. 

Programa dijous 3 de març 2016.

Matí |

Durant tot el matí del 3 de març Gràcia és un autèntic brogit. És Sant Medir i això es fa notar en l’ambient que un es troba pels carrers, tothom va amunt i avall seguint els diferents itineraris i cercaviles de les Colles. Però a partir de les 10 del matí totes les colles passaran per la Plaça de la Vila, on els nens i nenes de les escoles i veïns i veïnes podran saludar els romeus i romeves, veure-hi els cavalls mentre s’espera la pluja de caramels de la tarda.

Entre les 9 hores i les 13 hores del matí, aproximadament, les diferents Colles de Sant Medir participen en la cercavila pels principals carrers i places dels barris de Gràcia, Sarrià-Sant Gervasi i La Bordeta (Major de Sarrià, Pl. del Consell de la Vila, Gran de Gràcia, Torrent de l’Olla, Escorial, Travessera de Gràcia, Pl. de la Vila, Constitució…).

Migdia |

Al migdia, vora les 13 hores, totes les colles participen a l’aplec que s’organitza al voltant de l’Ermita de Sant Medir, a la serra de Collserola. Es celebra la diada amb una misa i es fa entrega a les colles de la llaçada commemorativa. Si bé és cert que, quan plou, els accessos a l’Ermita són impracticables i s’ha de fer la cel·lebració a la Plaça Virreina, a l’Església de Sant Joan, on hi trobem una imatge del Sant Patró cedida per la Colla Providència.

Vespre nit |

Al vespre, a partir de les 19 hores les colles arribaran a la zona de concentració i es preparen per iniciar puntualment a les 20h la Baixada del la nit que desfila per tot el carrer Gran de Gràcia, des del c/Nil Fabra fins el Pla de Salmerón.

Per la baixada de la nit les colles s’organitzen encapçalades per l’anomenat cos de bandera, compost per tres genets muntats a cavall i la bandera de la colla portada pel banderer. La resta de romeus van muntats en cavalls, carruatges o camions, i acompanyats d’un grup de música. Les colles baixen per ordre d’antiguitat, i encapçala la desfilada la colla la Moderna l’abanderada d’aquest any segons la roda que se segueix any rere any, establerta per la federació.

Els símbols que porten els romeus durant la festa són el llacet amb una fava i la medalleta del sant i un pomet de violetes. La desfilada l’obrirà la Guàrdia Urbana muntada acompanyats per la banda i els representants de la Federació i de les institucions.

Aquest any 2000 persones participaran de la baixada de la nit:

  • 1080 romeus i romeves, 23 colles.
  • 120 personal auxiliar (acompanyament camions).
  • 570 músics( bandes, batucades i tabalers).
  • 230 (conductors de cavalls, camions, porta caramels, voluntaris).
  • A més dels 179 cavalls, 52 camions i 23 carros.

Les Colles de Sant Medir 2016

Enguany la festa esta representada per 24 colles: La Moderna de Gràcia (portadora de la bandera de la Federació abanderada 2016), l’Antiga de Sant Medir, Agrupació Bonanova, La Unió Gracienc, La Humorística de Sant Medir, La llibertat Gracienca, La Gardènia, Victòria, Monumental, La Parròquia de Sant Medir, Els Pilons, el Timbaler del Bruc, Els Amics, Els Tivats, La Nova de Sarrià, L’Amistat de Gràcia, Els Patufets, La Pessigolla, Cal Ros, Dolça, Jovenívola, La Providència, El Drac Ensucrat, Colla del Cau, La Tradicional de Gràcia. De les 24 colles, 18 pertanyen a Gràcia, 5 són de Sarrià-Sant Gervasi i 1 de Sants Montjuïc.