El 20D, el canvi polític.

eleccions 20dSegurament aquests darrers anys hem vist com tot el nostre entorn de mica en mica anava canviant. Poder sense adornar-nos massa però la realitat més pròxima anava variant segons els dies, i poder fins i tot no canviava per allò que ens hagués agradat que passes.

Comerços i botigues de tota la vida, que baixaven persiana per sempre, i formaven part del record. Aquells veïns que marxaven del barri, d’altres de nous que arriben, i projectes nous com el del TOT Gràcia.

En aquests anys també hem vist com moria el sistema financer de caixes d’estalvi de tot l’Estat i s’imposaven els Bancs, com també les deslocalitzacions d’empreses afectaven marques properes i fins i tot les temperatures pujaven com mai ho havien fet.

Poder l’única cosa que encara no havia canviat massa era l’ecosistema polític. En l’àmbit municipal ja fa mesos que hem visualitzat aquests canvis, amb l’entrada de la primera alcaldessa a Barcelona, l’Ada Colau. Però la política en majúscules que alguns dirien la política d’Estat encara està igual que fa 4 anys. Ara bé aquest pròxim 20 de desembre hi ha eleccions, i el mapa polític pot canviar radicalment del que estàvem acostumats.

Espanya és dels pocs estats Europeus que no té tradició de pacte, és dels pocs estats que les majories han pogut governar sense massa problemes per tirar endavant les seves propostes de programa. A dia d’avui, ja queda tan sols una setmana perquè s’acabi aquesta campanya electoral, unes eleccions que seran decisives pel canvi polític. I ho seran perquè des del 1977 hi ha un munt de partits polítics que tenen la probabilitat d’entrar en el Congrés i marcar una nova manera de fer política, la política dels pactes per als ciutadans.

El 20D veurem si les enquestes s’equivoquen o no, el que sí que crec, és que al carrer la gent té ganes de canvi, sigui per convicció o per necessitat, i el diumenge vinent ho veurem.