EDITORIAL | Qui salvarà als autònoms?

Aquesta setmana el Govern Espanyol ha anunciat un nou pla d’ajudes a empreses i autònoms, per valor d’uns 11 milions d’euros. Encara és d’hora per veure quin impacte pot tenir tot plegat a la petita i mitjana empresa i especialment als autònoms, si aquestes ajudes seran directe o bé nous crèdits que en alguns casos només serviran per allargar l’agonia d’algunes empreses.

Ara bé l’últim dels col·lectius citats, ha posat el crit al cel, aquesta mateixa setmana després de saber-se l’esborrany que prepara el govern central, amb la reforma del RETA, que podria fer que els autònoms haguessin de pagar un 50% més de cara al 2022.

Així doncs sembla que aquesta reforma del Règim de la Seguretat Social dels Autònoms significaria augmentar un 50% les quotes, això vol dir que no la majoria, però si un número significatiu d’autònoms passarien de pagar 289 euros mensuals a pagar-ne uns a 433 euros, amb aquesta pujada del 50%. La proposta és fer pagar més als que més guanyen i per tant, no com fins ara que funciona per trams. Aquesta pujada faria que el Govern espanyol pogués ingressar una nona xifra de diners, a través d’aquesta recaptació, ara bé des de les entitats dels sectors afectats i fins i tot les Cambres de Comerç alerten, que ara no és el moment. Ara com ara més de 383.000 autònoms estan rebent alguna prestació, ja que la seva facturació ha baixat dràsticament i fins i tot en alguns sectors, encara no han pogut reprendre l’activitat i es calcula que un total dels 190.000 autònoms podrien abaixar la persiana i passar a ser història.

Espanya és un dels estats de la Unió Europea que menys ajudes a destinat a pal·liar els estralls que estan causant la crisi sanitària, als diversos sectors afectats i que estan de ple en una crisi econòmica. Aquest any els autònoms ja hi han hagut d’acceptar una pujada de la despesa en cotitzacions, i en molts casos les ajudes rebudes no serveixen per poder fer front, a les despeses que es generen tot i no tenir activitat comercial, com són el pagament del lloguer del local, els subministraments d’aigua i llum, etc.

Calen ajudes directes a fons perdut, l’única manera de què l’economia aixequi el vol, un cop estigui controlada la pandèmia, serà tenir empreses fortes i preparades per quan l’activitat pugui tornar. Si ara no ajudem a preservar totes aquestes petites i mitjanes empreses, així com les microempreses i els autònoms, quan tornem a la normalitat, no podrà haver-hi creixement econòmic, perquè ens faltarà el més important, les empreses.