EDITORIAL | Gràcia ha de poder descansar

Ja fa una setmana que es va posar punt final d’una nova edició de la Festa Major de Gràcia. La primera celebració després de la pandèmia, o millor dit enmig d’ella. Ha estat una edició diferent i un pèl estranya, on d’alguna manera festers, associacions, entitats i administracions han volgut fer una festa el més semblant a la que coneixíem abans del 2020.

El resultat un total de vint-i-un carrers guarnits, activitats programades amb cita prèvia i el públic responent favorablement, les associacions han pogut respirar i tenir una mixa d’oxigen, i finalment la nit. Unes nits complexes per una legislació que anava entrant i sortint dels jutjats per tal d’aplicar-la, i finalment la festa va acabar sense confinament nocturn.

Ara bé tant amb el confinament com sense, les nits a Gràcia han estat complicades, la Guàrdia Urbana ha hagut de desallotjar més d’una nit milers de persones, i algunes nits van acabar amb aldarulls, no desitjats i que poc tenen a veure amb la festa. Aquesta setmana ha començat una de les altres grans cites de festes populars a Barcelona, la Festa Major de Sants, i hem pogut tornar a veure les aglomeracions de gent a la plaça de l’Espanya Industrial i com també la primera nit ha acabat amb incidents i barricades.

Barcelona i en particular Gràcia, ja patien el problema del soroll a les nits, i per tant la problemàtica de poder conciliar esbarjo i diversió i el dret del veïnat a poder descansar a les nits. Fins fa 4 dies semblava que el toc de queda era la solució, però des d’aquí hem de recordar que només ha estat una solució momentània, ja que quan la normalitat torni, Gràcia tornarà a partir el problema del soroll nocturn.

Tant en el pregó de la festa major de Gràcia com a Sants l’alcaldessa Ada Colau ha estat escridassada i xiulada, de fet en la darrera enquesta als ciutadans de Barcelona, la segona preocupació de la ciutadania per sota de la inseguretat és la mateixa administració, que no ha sabut trobar les solucions als problemes reals de la ciutat i dels ciutadans.

Sabem què fer conciliar esbarjo nocturn i descans no és feina fàcil, però amb conscienciació s’ha pogut veure que no n’hi ha prou, falta un pla que inclogui administracions, entitats, veïnatge i empresaris. Només entre tots i en la mateixa direcció podrem fer de Gràcia un espai per descansar.