EDITORIAL | Entre tots ens ensortirem

De mica en mica els carrers tornen a la normalitat, els comerços aixequen les persianes i els clients amb les mesures de sanitat i de distanciament necessàries tornen a omplir-los. Alguns per desgràcia no han pogut tornar a l’activitat, fa uns dies al TOT GRÀCIA ens fèiem ressò del tancament de diversos comerços amb una llarga trajectòria i història a Gràcia.

També algunes grans empreses tanquen, com estem veient aquests dies el cas de Nissan a casa nostra. Entre totes les reflexions que podríem fer de la pandèmia de la Covid-19, entre totes (i cada una es mereix la seva importància) una d’important serà la capacitat de generar un producte o servei diferent i millor que la resta. La Globalització ens ha portat al fet que unes ulleres que comprem a Gràcia estiguin fabricades a França o bé una peça de roba a l’Índia, com a conseqüència deixant en la marginalitat tota la indústria tèxtil de Catalunya, que anys enrere era tan important, per a posar un sol exemple. I ara en mig d’una pandèmia hem comprovat que érem incapaços de produir tores les màscares de roba que necessitàvem. Coses de la globalització i de la deslocalització.

Per sort el comerç detallista de Gràcia, segueix sent en gran part de proximitat i d’àmbit local, treballant amb empreses que produeixen a pocs quilòmetres els seus productes, tallers d’artesans, i això ja és una obvietat si ens fixem amb el sector de l’alimentació. Poder una de les coses que haurem de repensar, i crec que forà bo, és el de repensear i tenir un teixit empresarial capaç de donar resposta des de l’àmbit local a les necessitats dels habitants locals, amb productes fabricats aquí, d’alta qualitat i amb un component social. Al final allò tan de moda actualment amb el nom de «l’economia circular» però que ja practicaven els nostres avis no fa pas tants anys, quan el món encara no estava globalitzat.

Des d’aquí també volem agrair tots els comerços i empreses que s’han fet seva la campanya #TotGràciaCompraAGràcia, sorgida des de l’equip creatiu del TOT Gràcia, i que ja en són uns quants els comerços que l’han adoptat per conscienciar a la societat del fet que comprar a Gràcia és un benefici per a tots els veïns i veïnes de Gràcia, i que aquesta petita acció és beneficiosa per a tothom. I tornem a repetir, és allò de l’economia circular, que al cap i a la fi, és la que sempre havia practicat la humanitat.