Editorial: Comerç local, comerç tangible

Fotografia: David Ramon

 

Fa uns dies llegíem a la redacció del TOT, que el passat 2017 els ingressos globals per la venda de discos de vinils, havia sobrepassat per primera vegada, els ingressos obtinguts per les discogràfiques amb la venda de música digital o el que és equivalent a les descàrregues o escolta de música via streaming (Spotify) entre d’altres. Segurament ara molts melòmans nostàlgics pensaran, que poder el món de la música tornarà a ser com el de la dècada dels 70 o fins i tot dels 80. Però no ho creiem pas. Segurament la venda de vinils no serà mai com la dels anys esmentats, però sí que és un petit símptoma de què els productes físics segueixen tenint el seu pes. El consumidor vol empotar-se un record tangible, que formi part de la seva vida i el pugui tenir físicament a casa seva. Un fet curió és que aquesta dada la llegíem en una revista de música impresa en paper. Segurament perquè encara som romàntics d’aquest format.

Però podem trobar altres exemples a tocar, o millor dit, nosaltres mateixos podem ser el segon exemple. El TOT Gràcia va néixer com un mitjà d’informació en suport digital, però tant els lectors com els nostres clients (anunciats i empreses) ens preguntaven per l’edició impresa. Després d’una petita anàlisi de la situació vam decidir treure el TOT en paper, tal com fem cada tres mesos amb quatre números a l’any.

I tot això ens porta pensar en el comerç. En l’era digital, i precisament en les webs de comerç electrònic. A Gràcia podem veure com el comerç tradicional s’adapta als nous temps. El comerç local segueix sent una base molt important del teixit de barri i de les nostres ciutats. I Gràcia n’és un bon exemple, per veure com els negocis de tota la vida s’adapten a les noves formes que demana el consumidor adaptant-se a la (venda en línia) sense deixar de banda el local a peu de carrer, el negoci que dóna vida al carrer, els propietaris dels comerços que s’impliquen amb el veïnat, ja que ells també ho són, amb la participació de les celebracions, la festa major, amb les entitats del barri. Perquè ara més que mai, tenir un bar, un sabater, un xarcuter, un electricista o un gimnàs a prop de casa és tan vital, com que les noves formes de venda es poden complementar de forma exitosa amb la venda física i la venda digital alhora. Perquè ara més que mai cal destacar que el comerç local, és el comerç que ens cal.