Diumenge 26 se celebra la segona trobada de «Col·leccionistes PEZ» a La Violeta de Gràcia

Fotografia: Cedida

El diumenge 26 de setembre se celebra, al Centre de Cultura Popular La Violeta, la segona trobada de «Col·leccionistes PEZ». Es tracta d’un esdeveniment obert a tothom: als curiosos, els nostàlgics i els col·leccionistes. Col·leccionistes PEZ Barcelona és una trobada per intercanviar dispensadors d’aquests populars caramels, però també s’hi presentarà el dispensador de col·leccionistes PEZ Barcelona 2021.

Altres activitats de les que podràn gaudir els visitants són les taules d’intercanvi d’objectes PEZ, un espectacle de màgia amb Daniel Arbonésde OFF MÀGIA, concebut en col·laboració amb el certamen i que versa sobre e lmón dels caramels PEZ. Es tracta d’un espectacle únic al móni que els assistents descobriran en directe. També podrem gaudir de projeccions i d’una zona infantil.  L’any 2018 es va celebrar la primera edició d’aquesta reunió entre veritables especialistes en el món PEZ i nouvinguts a un univers molt especial i amb molta història.   Aquesta nova edició tindrà lloc al Centre de Cultura Popular La Violeta que és al carrer Maspons número 6, al barri de Gràcia, el diumenge 26 de setembre des de les 11.00 fins a les 15.00 hores.

La història dels Caramels PEZ |

Res recordatant la infantesa com PEZ.Hi ha quelcom nostàlgic en aquestespetitesllaminadures que ensporten records a cada mossegada. Saps com vaacabar essentel teu PEZ favorit, el caramel afruitat,que coneixem avui?. És uncaramel que té una història que etsorprendrà…

Eduard Haas III va inventar PEZ l’any 1927, a Viena, Àustria. El nom del caramel es va originar a partir de la paraula alemana utilitzada per a “menta”, que resulta ser «pfeffermintz». Haas va agafar la ‘p’, ‘e’ i ‘z’ per obtenir el nom del caramel: PEZ. Després de vuit anys, a la companyia li anava tan bé que van haver de construir una fàbrica a Txecoslovàquia per augmentar la producció.

Més tard, l’any 1948, Oscar Uxa va revolucionar l’experiència PEZ, dissenyant un Dispensador PEZ que permetia repartir una peça de caramel cada vegada. Aquesta fou una mesura sanitària que va evitar que les persones toquessin els caramels abans d’agafar-los d’una de les capses de llauna, habituals a l’època. Al mateix temps es va aprofitar, també, com una campanya antitabac. L’impuls per que la gent mengés caramels PEZ enlloc de fumar una cigarreta va existir. De fet, els primers eslògans dels dolços anunciaven, “No fumar, PEZing permès”, ja que Hass esperava que el seu dolç pogués reduir les taxes de tabaquisme.

PEZ, Icona Pop |

La idea va funcionar. En poc temps, infants i adults estaven enamorats dels caramels PEZ. Els primers dispensadors eren un cos complet de Santa Claus, Robot i Space Gun. I des d’aleshores, els dispensadors amb temes de personatges s’han multiplicat! Avui dia, hi ha innumerables Dispensadors PEZ per escollir, i més de deu sabors de dolços diferents. Existeixen dispensadors amb temàtica de Hello 4 Kitty, Star Wars, personatges Disney, Superherois i multitud de llicències. Hi han caramels PEZ per tots els gustos.

Així doncs PEZ, s’ha convertit en una icona pop a les llars de tot el món, des de fa més de 90 anys. És constantment recordat, amb innombrables referències cinematogràfiques, com per exemple, a ET l’Extraterrestre, en nostàlgiques converses com per exemple “me’n recordo de tenir-ne un quan era petit…” i en l’origen de la creació de la plataforma de vendes eBay. Té presència massiva, actualment, a les xarxes socials, en fòrums, intercanvis i vendes. I des de l’any 1991, a Estats Units i el 2003 a Europa, a través de trobades de col·leccionistes PEZ, també conegut com a PEZ Gatherings.