Descobrint el comerç de barri: Avui el Carrer de Ramón y Cajal

Fotografia: David Ramon

En el darrer número del TOT Gràcia, el 06 de primavera, a la nostra secció de ‘Comerç’ avui descobrim l’Associació de Comerciants del carrer Ramón y Cajal, que agrupa una part dels comerços d’aquesta via que uneix el Camp d’en Grassot amb la Vila de Gràcia. Però a banda dels comerços associats a l’entitat n’hi ha molts més que formen un carrer amb un teixit comercial divers i ric en oferta, i per això avui hem decidit passejar-hi.

Fa uns mesos des de la revista vam engegar la campanya ‘Comerç local, comerç com cal’ per impulsar la compra al comerç de barri, al del costat de casa. Si comencem el nostre trajecte a la plaça Joanic cantonada amb Ramón y Cajal, ja d’entrada veurem la diversitat d’oferta que aglutina aquest primer tram: la bodega de tota la vida, oferta gastronòmica per a tots els gustos, serveis de neteja tèxtil i un espai per a poder recuperar vells mobles de casa. Si volem sortir ben arreglats, també disposem de diferents opcions per a tallar-nos els cabells i sortir al carrer pels més atrevits amb un nou look al damunt. Passejant carrer avall en direcció a Torrent de l’Olla arribem al tram que comprèn el carrer Torrijos i la plaça de la Revolució. Aquí ens parem davant la cartellera de La Casa dels Contes, un espai per a la imaginació. Una oferta variada per a tots els públics amb un escenari des del qual podrem gaudir de teatre, màgia, recitals poètics i activitats infantils i per a tota la família.

Fotografia: David Ramon

Una mica més avall, trobem un dels comerços amb més història: es tracta de Farrés Distribuïdor, més coneguts popularment com ‘Les Conxites’, oberts des de 1895 i especialitzats en la venda de productes de perruqueria i bellesa i estètica per a professionals. Tanta activitat ens ha fet agafar gana i no hi ha millor opció que aturar-se una estona a Molsa Biosí, la botiga de productes naturals i ecològics per a fer provisió per al rebost de casa i sortir amb la compra feta per a tota la setmana.

Arribats en aquest punt, ens trobem amb la plaça de la Revolució de 1868, que va fer caure a Isabel II a favor de la democràcia, i que situa aquest espai com un punt d’important afluència de vianants. Com a curiositat, cal assenyalar que aquesta plaça va acollir el segon mercat de Gràcia obert l’any, 1880 i clausurat el 1911. El darrer tram de Ramón y Cajal ens apropa al final de la via que mor a la cantonada del Torrent de l’Olla per seguir amb una altra denominació, la de Maspons. Aquí es torna a concentrar una oferta gastronòmica per a paladars oberts a provar nous sabors i també per aquells que busquen i gaudeixen amb la cuina més tradicional.  Ah, però ara que arribem al final del nostre passeig… qui era Ramón y Cajal?  Doncs va ser un metge nascut a Aragó i mort a Madrid especialitzat en histologia i anatomia patològica i que va rebre el Premi Nobel de Medicina. El carrer es coneix amb aquest nom des del 1907, abans s’havia anomenat Zurbano i Caballeros abans del 1869.

Fotografia: David Ramon